La méteo
previsions 21/09/2023

La méteo: canvi sobtat de temperatura acompanyat d'alguns ruixats

El cap de setmana començarà amb sensació de tardor, però la calor encara tornarà

2 min

BarcelonaEl vent d'entre ponent i garbí ha tornat a disparar avui la temperatura en algunes comarques pròximes a la costa. Destaquen els 31,1 graus de Vinebre, els 31,1 de Benissanet, els 30 de Santa Coloma de Farners o els 29,5 de Girona. El vent ha bufat amb cops de fins a 50 km/h en indrets com Blanes i Anglès i ha arribat a una ratxa de 91 km/h al Puig Sesolles del Montseny. El pas d'un front està deixant algunes pluges poc abundants al Pirineu occidental, precipitacions que fins a les 17 h no havien arribat ni a 1 l/m² enlloc.

Demà hi haurà una nova tongada de ruixats que afectarà el Pirineu i diverses comarques de Girona i de Barcelona. Els ruixats podrien acumular més de 15 o 20 l/m² en alguns punts, sobretot al Pirineu oriental, però en general seran precipitacions molt disperses que, això sí, es poden presentar tant al matí com a la tarda. Difícilment aquestes pluges provocaran cap canvi substancial en les reserves dels embassaments de les conques internes, però el que sí que faran serà obrir la porta a una massa d'aire molt més fred.

El cap de setmana s'entreveu assolellat i sense complicacions. Dissabte, entre la tarda i el vespre, podria arribar a caure algun ruixat molt aïllat entre el Maresme i el Montseny, però això serien en tot cas fenòmens molt puntuals. Entre divendres a la tarda i dissabte al matí la tramuntana i el mestral es deixaran sentir amb algunes ratxes puntualment fortes.

Dissabte a les 8.50 h del matí començarà oficialment la tardor, i tot fa pensar que les primeres hores de la nova estació suposaran, efectivament, un canvi d'ambient. Entre divendres i dissabte arribaran les temperatures més baixes d'aquest final d'estiu, però els estius fa uns quants anys que són sempre molt difícils d'acabar. A partir de diumenge tot fa pensar que tornarà a haver-hi temperatures de fins a 30 °C al migdia, i en tot cas la situació de calma que arribarà en aquest tram final de setembre afavorirà nits i matinades fresques.

Hi ha poques possibilitats de pluja de cara al tram final del mes de setembre. La setmana que ve començarà amb molta estabilitat, però no està descartat encara un canvi de temps que entre dimecres i dijous pugui tornar a deixar ruixats destacables en diverses comarques, sobretot al Pirineu i Prepirineu. En general, a Catalunya el mes de setembre ja ha complert les expectatives de precipitació. Des del març, no hi ha hagut cap mes dramàtic pel que fa a la sequera, però, així i tot, les reserves dels embassaments continuen baixant.

stats