La méteo

La méteo: ruixats i vent en l'inici del cap de setmana de Carnaval

De nit no farà gens de fred, però les temperatures diürnes sí que baixaran.

3 min

BarcelonaMatí de dimecres amb molts núvols baixos i boires, no només al pla de Lleida sinó també en moltes comarques de Girona. La imatge de primera hora del canal de boira mostrava clarament les dues extensions de núvols, mentre a la resta el dia ha començat amb cel serè. Amb el pas de les hores arribaran núvols prims per l'oest, però no serà un dia tan enterbolit com el d'ahir.

Imatge del canal de boira del Meteosat

Després de la baixada de la temperatura diürna d'ahir, aquest migdia tornarà a ser molt suau. Fixeu-vos en el fet que els colors grocs i ataronjats de temperatures al voltant dels 20 °C tornen a aparèixer en els mapes de màximes previstes de cara a avui i demà. On més pujarà la temperatura, però, és a Ponent. La boira s'esqueixarà els dies vinents i això permetrà que el termòmetre pugi clarament al pla de Lleida.

Avui el dia ha tornat a començar amb un ambient més primaveral que hivernal. De mitjana les mínimes han tornat a ser tres graus més altes del que tocaria, i les estacions que han registrat mínimes sota zero no han arribat ni al 10%.

Se sol dir que amb el canvi climàtic estan desapareixent les estacions intermèdies, però la realitat és que el que està desapareixent a marxes forçades és l'hivern. Des de mitjans de gener han sigut comptats els dies amb temperatures normals per a l'època, la majoria han sigut dies amb temperatures normals de març o d'abril.

Anomalia diària de la temperatura mitjana a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període referència 2009-2020.

A poc a poc es va definint el canvi de temps que ens afectarà a partir de dijous al vespre i fins diumenge. La primera tongada de xàfecs regarà sobretot la meitat oest de Catalunya entre dijous a la nit i divendres al matí. A la resta, divendres també serà un dia gris i amb algunes gotes, però plourà només de forma testimonial. El temps continuarà sent insegur dissabte, sobretot al Pirineu, però de cara a la tarda i al vespre també en comarques centrals i de Girona. És bastant probable que en un grup de comarques entre l'Empordà, Osona, el Vallès i el Maresme dissabte a la tarda hi hagi ruixats irregulars que podrien arribar a ser intensos en alguns moments.

Com veieu en els mapes, sembla que a l'est la situació es va decantant per un escenari de ruixats més abundants a prop de mar que a les capçaleres dels rius, cosa que fa pensar que aquest canvi de temps ajudarà ben poc a millorar la situació dels embassaments de les conques internes.

Si ens mirem els mapes d'acumulacions de neu previstes veureu que, com ja hem anat dient els últims dies, la situació serà molt més productiva al vessant sud del Pirineu occidental que no pas a la resta de la serralada.

Una vegada més és un canvi de temps que no ens salvarà de la sequera, però això és millor que res.

També val la pena destacar que els mapes d'anomalia de precipitació prevista per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció dibuixen un panorama interessant a més llarg termini, amb una seqüència de tres setmanes seguides de molta activitat de precipitacions al sud d'Europa. Sembla que anem a una situació de pertorbacions atlàntiques, que no són cap garantia de pluges i nevades abundants al nostre àmbit però que cal esperar que en alguna o altra ocasió puguin acabar deixant un episodi mínimament generós de pluja i neu. Caldrà seguir-ho.

El cap de setmana revifarà la sensació d'hivern, però les baixes temperatures duraran poc. Hi haurà dos o tres dies més purament hivernals, però durant la part central del febrer tindrem més oscil·lacions de temperatura i el fred seguirà sent escàs per a l'època.

Un altre actor del Carnaval serà el vent. Dijous i divendres bufarà de garbí amb ratxes fortes sobretot en punts de muntanya, però també serà protagonista en moltes comarques de Girona. Dissabte girarà de mestral i podria bufar també amb ratxes fortes a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona.

stats