La méteo
previsions 05/11/2023

Ventades i notable mar de fons, però sense perspectives de pluges a llarg termini

El vent bufarà fort fins a migdia

3 min
Temps de tardor, ahir a la tarda, des la Pobla de Lillet

Els models no són gaire optimistes pel que fa a l'entrada de grans pertorbacions o de situacions que puguin generar precipitacions abundants durant els pròxims dies. Per tant, seguirem, com a mínim, durant tota la primera quinzena de novembre sense gaire aportació hídrica a les conques dels rius, tret d'alguns xàfecs puntuals. Les borrasques que van arribant només van acompanyades de fortes ventades i van deixant precipitacions al terç nord, però poca cosa més.

El front d'ahir dissabte va acumular de 5 a 20 mm al Pirineu i Prepirineu occidental, i van destacar els 25 mm del Pont de Suert o els 12 de la Pobla de Segur o Gisclareny. A la resta del país es van acumular dècimes de litre o a Ponent, per exemple, entre 1 i 5 mm. El vent de ponent i de garbí va bufar amb molta força a les cotes altes. Destaquem alguns cops màxims (en km/h):

  • Puig Sesolles (1.668 m): 142 (ahir dissabte, entre les 20.30 h i les 21 h)
  • la Tossa d'Alp (2.500 m): 99
  • Montserrat (Sant Dimes): 81
  • Viladrau: 77
  • el Perelló: 76
  • Pantà de Siurana: 76
  • Anglès: 72

Protecció Civil ha desactivat aquest matí l'alerta del pla Procicat per fort onatge un cop el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha donat per finalitzat l'avís de perill. Pel que fa al vent, avui es manté en prealerta el pla Ventcat fins al migdia per la previsió de fort vent sobretot al litoral i prelitoral central.

A partir d'avui al migdia el vent anirà perdent força, però el mar continuarà molt alterat, amb onades que encara poden arribar als 3 metres durant la primera part de la jornada.

Amb el pas del front, el sol predominarà clarament. Quedaran alguns núvols retinguts al Pirineu occidental i al migdia o a la tarda podrà escapar-se algun xàfec (neu a partir dels 1.600 m). A la resta del territori el dia serà completament serè, amb presència d'alguns núvols de vent (AC lenticularis), com el que es veia aquest matí a Rodonyà (Alt Camp).

Pluja total acumulada prevista

El més destacat de la jornada serà, de nou, el vent de ponent i de mestral. De bon matí bufarà amb força al litoral o al prelitoral central i sud, però sobretot al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, on passarà dels 80 km/h. Als cims dels Ports, del Montsant i del Montseny, les ratxes localment superaran els 100 km/h.

Les temperatures es mouran, de nou, entre els 15 °C i els 20 °C, excepte al Pirineu, on el termòmetre no passarà dels 12 °C a moltes valls. La pròxima nit serà freda, amb mínimes al voltant dels 12 °C a la costa i entre els 5 °C i els 9 °C a l'interior. Al Pirineu glaçarà a les valls, amb valors entre els 0 °C i els -2 °C.

Temperatura màxima prevista
Temperatura mínima prevista

De cara a dilluns són cada cop més probables alguns ruixats en comarques de Girona que podrien arribar a deixar més de 10 o 15 l/m² al voltant de l'Empordà, sobretot entre la tarda i el vespre. Arribarà aire fred en altura i això afavorirà que alguns xàfecs puguin revifar i anar acompanyats de calamarsa o neu granulada a cotes altes del Pirineu.

Pluja total acumulada prevista per dilluns

La setmana que ve començarà amb temperatures baixes per ser de principis de novembre. Els termòmetres baixaran, sobretot, de cara a dijous, amb valors d'entre 5 i 7 graus per sota dels que tenim avui. La previsió a llarg termini és poc clara i els possibles escenaris són molt diferents entre si, però les actualitzacions d'avui dels models de previsió semblen decantar la balança cap a una pujada clara del termòmetre a mitjans de la setmana que ve, que deixaria aquestes dues primeres incursions de fred en una anècdota.

A deu dies vista hi ha escasses esperances que arribi cap ploguda que pugui millorar la situació dels embassaments de les conques internes. Mentre la situació, lentament, va millorant a la conca de l'Ebre, les reserves de les conques internes, de les quals depèn el 90% de la població de Catalunya, continuen la tendència a la baixa i no hi ha res que faci pensar que això ha de canviar com a mínim fins a mitjans de novembre. De fet, el model centreeuropeu (ECMWF) indica poques probabilitats que la precipitació mitjana diària superi els 5 mm/dia, com a mínim fins al dia 13.

Precipitació total prevista amb valors superiors als 5 mm/dia
stats