previsions 14/09/2021

La méteo: més ruixats i menys xafogor de cara a la segona part de la setmana

Aquest vespre el temps serà més insegur i els xàfecs aniran a més de cara a dijous i divendres

5 min

Una línia de tempestes està marcant la tarda en comarques de l'oest i indrets de la Catalunya Central. Són ruixats curts però molt intensos, que en alguns casos és molt possible que hagin anat acompanyats de calamarsa o pedra. A tres quarts de quatre el Meteocat ha activat un avís de temps violent que afecta des de l'Urgell fins al Berguedà i que sobretot se centra al Solsonès. Fins a dos quarts de cinc de la tarda s'han acumulat 23 l/m² al Canós, 14 a Navès, 11 a Tàrrega i 4 a Solsona.

La calor és encara més intensa que ahir en molts llocs de la costa. A Barcelona la suma de temperatura i humitat ha provocat una sensació tèrmica fins i tot superior als 38 graus entre les quatre i les cinc de la tarda. D'entre les temperatures màximes reals destaquen els 33,7 °C de Cabanes, els 33,6 de Figueres i del pantà de Boadella-Darnius i els 33,3 de Vinebre. El vent, que avui bufa més de sud que ahir, està disparant la temperatura sobretot a l'Alt Empordà. En general a Catalunya avui la mitjana de les màximes ha pujat encara una dècima més que ahir i s'ha tornat a situar 3,5 graus per sobre del que seria habitual per a l'època.

La sensació de xafogor d'aquesta nit passada no és normal a tocar del 15 de setembre. Un 47% dels observatoris dels quals fem seguiment diari han registrat avui una mínima tropical, una dada que no es produïa des de la fortíssima calorada de mitjans d'agost. Al final del dia les mínimes encara poden baixar i aquest valor podria acabar sent una mica inferior, però de qualsevol de les maneres serà una dada exageradament alta per a l'època.

La mitjana de les temperatures mínimes s'ha situat en 18,2 graus, un valor que amb dades des del 2009 no s'havia donat mai tan tard en el calendari. L'arrencada del setembre del 2016 va ser encara una mica més calorosa que la d'enguany, però tot i això no hi va haver cap nit en què la mitjana de les mínimes hagués superat ni tan sols els 17 graus més enllà del 8 de setembre.

Amb dades d'alguns observatoris concrets es pot anar més enrere. Per exemple, a l'aeroport de Girona, on avui la mínima ha sigut de 21,9 graus. Si durant les primeres hores de la nit vinent la temperatura no baixa més serà un rècord per al mes de setembre amb dades des del 1973. Fins aquest any només hi havia hagut 4 mínimes de més de 20 graus a Vilobí d'Onyar al setembre. I encara una dada més: en tot l'estiu no hi ha hagut cap mínima de més de 21 graus a l'aeroport de Girona, ni tampoc en l'estiu anterior. L'última mínima de més de 21 graus és del 19 d'agost del 2019. La calorada d'agost va ser molt forta de dia i en comarques centrals i de l'oest, però a la costa no hi va haver temperatures nocturnes gaire altes.

La nit vinent s'entreveu tan o més xafogosa que l'anterior en molts llocs de la costa. Al centre de Barcelona la temperatura podria no baixar dels 25 graus en tota la matinada, i molts observatoris tornaran a registrar una mínima de més de 20 graus, fins i tot lluny de la costa. A partir de demà començarà a baixar el termòmetre, però a prop de mar a les nits costarà de notar. El fet que durant la segona part de la setmana hi hagi força intervals de núvols no ajudarà que les nits siguin més agradables. A partir de dijous els moments amb sensació de final d'estiu aniran arribant, però no de forma sobtada ni contundent.

Pel que fa a l'estat del cel, avui es començaran a notar més canvis. A la tarda i vespre augmentarà la possibilitat de ruixats curts però intensos en comarques del Pirineu i sectors de la meitat oest de Catalunya. Seran pluges que passaran molt de pressa de sud a nord però que podrien descarregar amb intensitat. A l'est, com a molt, hi cauran gotellades durant la nit, però cal tenir en compte que podrien ser gotes de fang.

Probabilitat en tant per cent que avui plogui amb ganes (més de 5 l/m2)

Demà el patró de temps serà similar: cel mig ennuvolat i ruixats sobtats bàsicament al Pirineu, però potser també de forma més puntual en altres comarques del sud i de l'oest. A mesura que avanci la setmana el risc de ruixats anirà avançant cap a l'est, però és poc probable una tongada de pluja continuada. L'escenari més probable és el de ruixats molt dispersos, que dijous i sobretot divendres podrien acabar afectant també moltes comarques de Girona i de Barcelona. Divendres s'entreveu el dia amb més ruixats de la setmana. Encara és molt aviat per precisar sobre dissabte i diumenge, però el més probable és que el risc de ruixats vagi a la baixa a mesura que avanci el cap de setmana. Temps molt variable.

Avui el vent de sud es deixarà sentir moderat en molts punts de la Costa Brava, i sobretot bufarà amb ganes a Menorca i a Mallorca, on a la tarda alguns cops de xaloc podrien arribar a superar els 50 o 60 km/h.

Probabilitat en tant per cent que divendres plogui amb ganes (més de 5 l/m2)

Fortes pluges a Occitània

El vent humit provinent del Mediterrani ha provocat avui un episodi de pluges molt fortes al departament de Gard, a Occitània. Les tempestes més intenses han afectat municipis al voltant de Nimes, on segons una estimació de Méteo France a partir d'imatges del radar es podrien haver arribat a acumular fins a 300 l/m² en 4 hores. A Saint-Dionisy hi han caigut 275 l/m² amb pics d'intensitat de 20 l/m² en només 5 minuts. Diversos municipis de la zona han recollit la pluja d'un mes en només una hora.

Els aiguats han provocat importants inundacions i hi ha dues persones desaparegudes, segons la televisió pública francesa. Fins a 800 bombers s'han mobilitzat a la zona per dur a terme un nombre important de rescats. Una trentena de persones han hagut de ser rescatades a l'autopista A9, entre els municipis de Langlade i Gallargues-le-Montueux. Fins a 10 persones han hagut de ser salvades amb helicòpter a Aigues-Vives. El trànsit entre Montpeller i Nimes està interromput a causa de les inundacions i també hi ha diverses línies de tren afectades.

Segons Méteo France les pluges són històriques i no tenen precedents a la regió de Gard. L'aiguat registrat a Saint-Dionisy s'ha quedat molt a prop de la pluja més intensa registrada a França que van ser 253 l/m² en 3 hores a Montpeller el 2014. Avui a Saint-Dionisy en tres hores n'han caigut 244. El canvi climàtic fa més probables aquests aiguats segons una nota emesa pel servei meteorològic francès, que afirma que s'està notant un augment dels episodis que acumulen més de 200 l/m² en 24 hores.

stats