Successos
Societat 29/10/2022

34 detinguts i 12,6 tones de marihuana intervingudes: cau un grup criminal establert a Catalunya

La investigació de la Guàrdia Civil ha durat dos anys

ARA
2 min
Algunes de les plantes confiscades

BarcelonaDesprés de més de dos anys d'investigació, la Guàrdia Civil ha donat per desarticulat un grup criminal establert a la demarcació de Barcelona que es dedicava al tràfic internacional de marihuana. Durant aquest temps s'han fet 34 detencions i s'han confiscat fins a 12,6 tones de marihuana processada i ja preparada per consumir, 160.000 plantes, més de mitja tona d'haixix, més d'un quilo de cocaïna i 45.000 euros en efectiu.

La investigació va començar l'estiu del 2020, en plena sortida dels confinaments, quan es van interceptar dos vehicles a Vilafranca del Penedès que venien de Màlaga i transportaven 185 quilos d'haixix. Movien la droga fent servir la tècnica que es coneix com a go fast: segons la policia, consisteix en fer passar primer un vehicle d'alta cilindrada per comprovar que no hi ha policia en el trajecte que s'ha de fer i, a continuació, enviar el vehicle carregat amb la mercaderia.

L'operació de la Guàrdia Civil contra el tràfic de droga

La policia va poder vincular la droga interceptada amb la que s'havia intervingut un mes abans a Ceuta, camuflada en un camió d'escombraries (330 quilos d'haixix). Va ser aleshores quan es va començar a investigar el grup criminal establert a Catalunya. El novembre d'aquell 2020 ja es van fer uns quants escorcolls als pisos d'alguns dels membres més actius de la banda, a Rubí i a Vilafranca del Penedès. La informació obtinguda va servir per intervenir, un mes més tard al Port de Barcelona, 80 quilos de marihuana processada amagats en palets que s'enviaven a Xipre.

Escorcolls simultanis

El febrer del 2021 ja hi va haver una operació gran amb escorcolls simultanis en 16 domicilis del barri del Pinar de Rubí. I es van trobar habitatges que havien sigut reformats per poder-hi tenir plantacions de marihuana a cobert. Es van intervenir 1.350 plantes, una pistola d'aire comprimit, una pistola Taser, una catana i ganivets. En aquella època, també va caure una branca de la mateixa organització que treballava a Montcada i Reixac i que s'encarregava de la distribució de la droga tant a través de paqueteria postal com en petites quantitats al mateix territori. La policia també va poder atribuir al grup enviaments massius de marihuana cap a Suïssa.

La investigació va relacionar, més tard, aquest grup criminal amb tres societats empresarials que disposaven d'autorització comercial limitada de cànnabis per a tasques d'investigació i aplicacions mèdiques. Aquestes empreses estaven instal·lades a Sant Quirze del Vallès, Castalla (Alcoià) i Toixa (Serrans). S'hi van intervenir més de 12.000 plantes i 2,5 tones de marihuana preparada i es va comprovar que desviaven la producció cap al mercat il·legal.

En total, s'han desmantellat catorze plantacions de marihuana i s'han intervingut 160.000 plantes. Hi ha 34 persones detingudes i 17 més d'investigades per delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal, tinença il·lícita d'armes, frau d'electricitat i blanqueig de capitals.

stats