Els okupes de la Casa Buenos Aires desconfien de les promeses de l'Ajuntament

Els activistes defensen que són ells i no el consistori els que han salvat l'edifici

Els okupes de la Casa Buenos Aires han rebut amb cautela i desconfiança l'expropiació anunciada per l'Ajuntament de la mansió modernista, avançada aquest dijous pel diari ARA. Per als activistes, "només són paraules" la petició pública que ha fet Janet Sanz als Pares Paüls, als quals encara considera els propietaris, perquè no en desallotgin els ocupants. "La Casa Buenos Aires segueix en perill de desallotjament. Els Pares Paüls pressionen per fer-nos fora i des de l’Ajuntament només tenim paraules. No serà una victòria total fins que no assegurem que l’espai segueix obert al veïnat", han dit en un comunicat. 

"Tenim clar que no ha sigut l’Ajuntament, sinó les veïnes i la comunitat de Vallvidrera, amb tots els suports que hem rebut també de més enllà, els qui han salvat aquest edifici", defensen els activistes.  El col·lectiu recorda a més que "és l’Ajuntament qui va posar en perill l’edifici, permetent-ne l’ús hoteler i donant la llicència d’enderroc". Els ocupants recorden a més el temps que pot passar entre que s'efectuï l'expropiació i després les obres, abans no s'habiliti realment l'edifici per a un ús públic.  ”Qualsevol opció que passi per deixar buit l’edifici no respondrà a les necessitats del poble”, alerten.

El govern municipal ha demanat aquest dijous als Pares Paüls, als quals encara considera propietaris malgrat que el titular oficial és un petit fons d'inversors, que acceptin que "serà públic" i que s'hi farà habitatge social i un espai per a gent gran, segons ha insistit la tinent d'alcalde Janet Sanz, que ha sigut molt dura amb la congregació religiosa, de qui ha dit que ha fet una "gestió nefasta" de l'espai: "No hi ha hagut manera de parlar-hi, no se m'han posat al telèfon". 

Abans d'iniciar el procés d'expropiació el consistori va intentar comprar l'antiga construcció, però el fons en demanava cinc milions d'euros, un preu molt per sobre de la taxació segons l'Ajuntament, que ara opta per l'expropiació. 

Barcelona expropiarà la Casa Buenos Aires per evitar l’enderroc

Els joves que ocupen la mansió hi van entrar fa un any per visibilitzar l'espai i evitar-ne l'enderrocament, que entrava en els plans dels propietaris de fer-hi un nou hotel. Sanz ha explicat que el consistori "no té eines jurídiques" per frenar el desallotjament però que intentarà que s'aturi. " Vull dirigir-me als Pares Paüls perquè aturin el desallotjament.  Allò serà públic i no té sentit que s'executi el desallotjament i quedi buit fins que hi hagi el nou projecte. La millor cosa que poden fer els Pares Paüls després de la gestió nefasta que han fet amb aquesta qüestió és col·laborar i que es puguin fer usos provisionals a la finca”, ha dit. 

Pel que fa al calendari, espera que la pròxima comissió de govern faci una aprovació inicial de l'expropiació (per a la qual cal una modificació del pla urbanístic) i que s'iniciï definitivament a l'octubre.