Barcelona s'uneix al clam mundial contra el canvi climàtic

Milers de persones es manifesten a la capital catalana per demanar un acord a la cimera de París que comença aquest dilluns

Milers de persones s'han manifestat aquest diumenge al matí pels carrers de Barcelona per exigir que la  Cimera de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP21), que arrenca aquest dilluns a París, arribi a un acord global i ambiciós per  solucionar la situació ambiental del planeta amb polítiques efectives contra el canvi climàtic.

En un ambient festiu i familiar, els manifestants han reivindicat una "justícia climàtica" i segons ha explicat una de les organitzadores, Patricia Villalon, "estem aquí per demostrar als líders mundials que el canvi climàtic ens preocupa molt". Villalon ha reconegut que les últimes cimeres del clima "han tingut un èxit relatiu" però s'ha mostrat confiada que la trobada de París anirà millor. " És la cimera més important de la dècada, necessitem urgentment un acord vinculant i per això estem aquí, perquè els governants no oblidin que el món ja no pot esperar, necessita aquest acord".

Famílies, pancartes i algun polític

La manifestació ha començat a la Via Laietana i ha passat per plaça Urquinaona, Roger de Llúria, plaça Tetuan i ha arribat fins al Parc de la Ciutadella, on hi ha concerts i està previst que es facin alguns discursos, com el d' Arcadi Oliveres o el que farà el líder espiritual de la Casa del Tibet. Enmig de pancartes que reclamaven "energies netes al 100%", "volem un món sostenible", "no tenim un planeta B", "canvia tu, no el clima" o "ajudem a protegir el planeta", moltes famílies amb nens, joves, persones grans, marxaven tranquil·lament. També s'hi han pogut veure polítics, com alguns diputats d'ERC o el coordinador nacional d'Iniciativa, Joan Herrera.

Entre les associacions presents també hi havia els ' iaioflautes'. Eduard Amargant, membre d'aquest col·lectiu, confessava que no està gaire esperançat amb els resultats de la cimera de París però creu que " si tots unim les nostres veus, com estem fent avui, potser aconseguirem que els polítics es posin d'acord". Per a Amargant és "fonamental" que apostem "per les energies renovables i netes per aconseguir un planeta millor".

Ben a prop seu, una altra manifestant, Isabel Bacardit, alertava que " si no cuidem la Terra, acabarem sense recursos" i lamentava que "estem en mans de gent sense cor", tot i que es mostrava esperançada perquè "cada cop som més els que estem en contra del canvi climàtic, i,  com més som, més possibilitats tenim de canviar el món".