Societat 28/03/2020

Barcelona envia bombers a desinfectar residències de gent gran

La ciutat treballa per habilitar un hotel per a usos sanitaris al costat del Clínic

Maria Ortega
3 min
Barcelona envia bombers a desinfectar residències de gent gran

BarcelonaAlgunes residències de gent gran fa dies que truquen a totes les portes per demanar ajuda urgent, desbordades en la lluita contra el coronaviurs, mentre veuen com se'ls acumulen els residents amb símptomes i tenen bona part del personal de baixa o en aïllament. És el cas del centre Casa Asil, al districte de Sant Andreu de Barcelona, on el virus va entrar just quan es dictaven les mesures de confinament i, des de llavors, ja han hagut de lamentar una vintena de defuncions –algunes no clarament atribuïbles al covid-19– entre les 152 persones que hi viuen. Aquest dissabte qui ha atès la seva crida ha sigut l'Ajuntament, que hi ha enviat efectius del seu cos de bombers a desinfectar l'espai. És la primera residència on es despleguen, però no serà l'última.

L'actuació arriba després que l'alcaldessa, Ada Colau, demanés aquest divendres un pla urgent d'actuació al Govern en aquests equipaments i que la unitat d'emergències de l'exèrcit espanyol actués en quatre residències de la ciutat, també, durant divendres. L'alcaldessa, de fet, va denunciar en roda de premsa que una de cada quatre morts de les que ha causat el coronavirus a la ciutat ha sigut en una residència d'avis –divendres se'n comptaven 54 en equipaments de gent gran– i va considerar que alguns d'aquests geriàtrics, com el de Sant Andreu, "ja no podien esperar més".

La intervenció dels bombers en aquest edifici aprofita la desinfecció per anar fent un reconeixement de l'estat de salut de les persones que hi viuen, atenent als comentaris dels professionals que hi treballen, per separar en una planta les que presenten símptomes de la malaltia. Segons ha explicat el cap d'unitat de suport tècnic dels bombers, Antonio Cabeza, a les habitacions s'hi han trobat persones que estaven ja mortes i algunes de sedades. Però Xavier Bota, portaveu de la residència, ha concretat que només hi havia una persona difunta i que encara era a la seva habitació perquè la mort s'havia produït al matí i ara els serveis funeraris triguen entre sis i vuit hores a recollir els cossos. Les dues persones sedades, ha concretat, ho estaven d'acord amb l'equip mèdic i les famílies.

"Vam tenir la mala sort que el coronavirus va entrar al centre", explica, i remarca que, durant aquestes dues setmanes, una setantena dels residents han tingut algun episodi de febre i que és "molt complicat" amb els espais de què disposen poder aïllar tothom. "Per això demanem ajuda. No podem atendre la gent com si fóssim un hospital", lamenta, i assegura que ja han derivat 24 persones a un centre de salut.

El que hi han fet els bombers aquest dissabte, segons ha explicat Cabeza, és crear "zones netes" dins de la residència per apartar els residents de les zones de risc. "Hem de fer una sectorització i separar les persones amb les proves que tingui el metge", ha detallat. Però ho han fet sense tests, en base al que deia el personal del centre i admetent que si algú desenvolupa símptomes més tard, se'l canviarà de planta. L'actuació no podia esperar a disposar de tests.

Els bombers treballaran durant tot el dissabte i la previsió és que dilluns puguin desinfectar tres residències més de la ciutat, segons ha detallat el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, que ha reiterat que tots els membres del cos i també la totalitat dels agents de la Guàrdia Urbana estan destinats a atendre l'alerta sanitària. Ha explicat que, amb aquest objectiu, també s'han posat efectius de bombers a ajudar amb els trasllats dels serveis funeraris i s'han posat les ambulàncies i els metges del cos a disposició de Salut.

Batlle també ha concretat que avancen els treballs per habilitar tres poliesportius que serviran d'hospitals de campanya: el CEM Olímpics (a prop de la Vall d'Hebron), el CEM Guinardó (Hospital de Sant Pau) i el Claror Marítim (Hospital del Mar). Pel que fa al Clínic, segons ha detallat, es treballa per poder habilitar el saló d'un gran hotel pròxim. Però aquesta via encara no està tancada. Segons ha avançat aquest dissabte l'ARA, dos dels hotels pròxims a aquest hospital on ara es treballa a contrarellotge per poder allotjar pacients lleus són el Barcelona Catalonia Plaza i l'Expo Hotel Sants.

Amb visió de ciutat, però, la consellera de Salut ha anunciat moments després que el gran hospital provisional es muntarà al recinte de la Fira, a l'Hospitalet, i tindrà una capacitat inicial de 300 llits que es podrà anar ampliant. Un dels pavellons del recinte firal a Montjuïc, el de Victòria Eugènia, ja està funcionant amb persones vulnerables i, a mitjans de la setmana que ve, està previst que obri un altre espai amb aquest ús i que s'arribi a una capacitat d'unes 450 places.

stats