INFRAESTRUCTURES

Barcelona es prepara per al Mundial dels patins

Els organitzadors busquen ubicació per construir la pista de velocitat i estrenar-la el juliol del 2019

Barcelona es prepara per acollir l’estiu del 2019 la segona edició dels World Roller Games, un Mundial de diferents disciplines de patinatge (un total d’11 esports) organitzades per la Federació Internacional de Patinatge (FIRS). Aquesta associació va decidir fa un any fer servir el nom de World Skate per modernitzar-se.

La capital catalana es va quedar sense els World Roller Games el 2017, ja que finalment es van celebrar a Nanquín, a la Xina. Els organitzadors, però, van assegurar ahir que aquesta edició el Mundial vindrà a Barcelona, sobretot després d’aconseguir que el Consell Superior d’Esports (CSD) el defineixi com a esdeveniment d’interès públic, cosa que garanteix complir el pressupost i l’arribada de patrocinadors. “No té res a veure amb la Barcelona World Race de vela, una competició que no es podrà fer, ja que depenia de tenir patrocinadors privats en un 80%. En el nostre cas els diners de patrocinadors tot just representen un 18%”, han detallat els organitzadors. El pressupost de la competició ronda els 11,1 milions d’euros i menys del 50% procedeixen d’aportacions institucionals. El Consell General d’Esports del govern espanyol fa una aportació de 500.000 euros sobretot per a la construcció d’una pista de patinatge, la principal inversió pel que fa a la infraestructura.

L’objectiu és que aquesta pista de patinatge de velocitat quedi com a llegat de cara al futur. Estava previst que es construís al vell canòdrom del barri del Congrés, que va deixar de funcionar el 2006. Però aquesta ubicació ha quedat descartada després que els veïns insistissin que el que volen són equipaments de barri. Els arquitectes treballen ara per instal·lar-la al costat del Fòrum, a primera línia de mar. “Aviat es presentarà el projecte a l’Ajuntament, amb la idea de crear una zona per a aquests esports a primera línia de mar”, van avançar ahir els organitzadors. Si la proposta no aconseguís el vistiplau de l’Ajuntament, se’n faria una de provisional, que només es faria servir durant la competició. A tot Catalunya només hi ha dues pistes, una al Prat de Llobregat i una altra a Lliçà d’Amunt, però només aquesta última és reglamentària.

Aquesta seria l’única instal·lació nova, ja que les altres es concentraran a l’Anella Olímpica. L’organització aprofitarà “en la mesura del que sigui possible” diferents escenaris de la muntanya de Montjuïc, des del Palau Sant Jordi fins a la carretera d’accés per a les proves de descens, amb un circuit del Castell de Montjuïc al Poble-sec que podria ser una de les proves més destacades del Mundial, que va ser ideat per primer cop pel català Ramón Basiana, president de la Federació Catalana de Patinatge. “L’Ajuntament està ajudant molt, hi ha molt interès a poder fer aquest Mundial, que ajudarà a relacionar més Barcelona amb una imatge moderna i fresca”, han destacat els organitzadors en una trobada amb la premsa.

Els Jocs Olímpics del patí

Els World Roller Games són uns Jocs Olímpics del patí, en els quals participaran 4.500 atletes de 117 països en 80 proves diferents. La segona edició se celebrarà a diferents escenaris de Barcelona del 5 al 14 de juliol del 2019. El Mundial està organitzat per la Fundació Roller Games, creada especialment per a aquesta cita, amb el 50% de la participació de la Federació Catalana de Patinatge i el 50% de l’espanyola.

La competició unirà un programa de competició amb disciplines clàssiques (amb esports de forta tradició a Catalunya com l’hoquei patins o el patinatge artístic) amb altres de més innovadores, com el freestyle o l’ skateboard, que serà per primera vegada olímpic en els Jocs de Tòquio del 2020. De fet, les proves del Mundial seran les classificatòries per als Jocs Olímpics. També les localitats de Sant Cugat del Vallès i de Vilanova i la Geltrú s’han proposat com a seus de la competició d’hoquei patins.

Retrets per la competició de vela

El que la capital catalana no tindrà el 2019 és la Barcelona World Race, la competició de vela. Els organitzadors van anunciar que tiraven la tovallola a través d’un comunicat emès a finals de març. El principal motiu, la falta de patrocinadors. L’Estat va aprovar uns canvis en el reglament sobre els beneficis fiscals que feia molt més restrictiva la deducció fiscal i aquest canvi afectava de ple la Barcelona World Race. La cancel·lació d’aquesta competició va provocar ahir retrets a la comissió d’Esports celebrada a l’Ajuntament de Barcelona. La regidora socialista, responsable de l’àrea d’Esports mentre el PSC compartia govern amb els Comuns, Carmen Andrés, va culpar l’equip d’Ada Colau “d’eludir responsabilitats”. El govern va respondre que quan va saber que hi havia “zero patrocinadors” va entendre que no podia assumir tot el cost de l’organització. La regidora del PDECat Maite Fandos també va coincidir que l’Ajuntament no podia assumir tota la despesa.