Brussel·les denuncia Espanya al Tribunal de Justícia de la UE per la mala gestió dels residus

La CE també fa un ultimàtum abans d'exigir sancions per al govern espanyol per 22 abocadors incontrolats

La Comissió Europea porta a l'estat espanyol al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per la mala gestió dels residus. L'executiu europeu ha decidit avui denunciar l'Estat per incomplir la directiva europea sobre residus a les illes Balears, l’Aragó, les illes Canàries, Madrid i Ceuta.

Segons la CE, Espanya ha ignorat "repetidament" des del 2016 els diversos avisos de Brussel·les per garantir "l'avaluació i revisió" dels plans de tractament de residus en aquestes comunitats autònomes. Per això ara ha decidit portar l'Estat als tribunals, l'últim pas abans d'imposar multes per incompliment.

Tot i que les comunitats autònomes tenen les competències en gestió de residus, l'Estat és el responsable últim de complir amb les obligacions en els procediments d'infracció europeus.

D'altra banda, la CE ha enviat un ultimàtum a l'Estat per no haver complert una sentència del TJUE que l'obligava a "segellar i regenerar" 22 abocadors que suposaven un "perill" per a la salut humana i el medi ambient. Es tracta d'un abocador a Andalusia, dinou a les Canàries i dos a Múrcia. Brussel·les ha recordat que "més d'un any després de la sentència les autoritats nacionals" continuen sense aplicar-la i ha alertat que és l'últim avís abans d'exigir la imposició de sancions econòmiques contra Espanya.