Buch insisteix que el gas pebre és una eina "excepcional"

El conseller recorda que encara no s'ha utilitzat mai i que la primera mesura sempre és la mediació

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha sortit al pas de la polèmica que ha generat l'anunci que el cos podria fer servir gas pebre, si ho considera oportú, a partir d'aquesta tardor. Buch ha assegurat aquest diumenge que les eines de què disposa el cos de Mossos d'Esquadra per fer front a manifestacions complicades i amb punts de violència s'utilitzaran de manera excepcional "sempre amb mediació prèvia, congruència i oportunitat". Ho ha dit després de la polèmica generada pel fet que els Mossos tinguin gas pebre com un dels seus instruments, tot i que en disposen des de l'any 2013 i mai fins ara l'han fet servir.

"És tan excepcional que no s'ha utilitzat fins ara", ha afirmat Buch, que ha posat com a exemple la manifestació que el dia 11 de setembre, coincidint amb la Diada, hi va haver davant del Parlament, on es van produir llançaments d'objectes contra els agents i "es va actuar amb tota normalitat". Buch també ha argumentat que al capdavant de la Brimo "hi ha una persona amb una dilatada experiència en mediació", que és l'aposta dels Mossos davant de manifestacions amb elements de risc.

Gas pebre i tanques: noves eines dels Mossos per frenar manifestants

"El cos de Mossos d'Esquadra la garantia que dona a aquest país és el dret fonamental de qualsevol català de poder-se expressar i manifestar amb absoluta llibertat i normalitat", ha afirmat Buch, que ha afegit que, "en cas que hi hagi brots de violència, el cos de Mossos d'Esquadra actuarà amb mediació, congruència, oportunitat i proporcionalitat". Des d'Interior subratllen que tant el gas pebre –que és en forma d'esprai i no de pot de fum– com altres instruments policials són a l'inventari dels Mossos des de l'any 2013. També recorden que aquesta eina està autoritzada per una resolució del Parlament que prohibeix l'ús de pilotes de goma però habilita el cos a utilitzar nous instruments en les situacions de risc.

Malgrat això, ahir el centre en defensa dels drets humans Iridia va mostrar el seu rebuig frontal a aquesta eina perquè, segons van assegurar, causa angoixa, ofec i pot arribar a provocar lesions a la cara i als ulls. 

Més continguts de