SALUT
Societat 07/05/2015

Els CAP no podran diagnosticar el TDAH

Salut llança un protocol per millorar-ne la detecció

Núria Martínez
2 min
Els CAP no podran diagnosticar el TDAH L’1% dels menors catalans tenen TDAH

BarcelonaTot i que la percepció que pugui tenir una part de la població és l’oposada, hi ha molts menors catalans que tenen un trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH) i que encara no estan diagnosticats. Així ho va afirmar ahir la presidenta de la Societat Catalana de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil, Montse Pàmias, durant la presentació del nou protocol per al maneig del TDAH, elaborat pel Consell Assessor del Pla Director de Salut Mental i impulsat per la conselleria de Salut. Es tracta d’un programa -que s’implementarà a tot el territori català, però que començarà amb proves pilot a les principals ciutats- que persegueix garantir l’equitat en l’atenció, reduir la variabilitat en el diagnòstic i millorar el tractament.

El primer que indica el protocol és que als menors els ha de diagnosticar un especialista en psiquiatria infantil, psicologia clínica o neuropediatria, i no en els serveis d’atenció primària, com passa actualment. Com a tractament inicial, a més, el document destaca que és necessària la via psicològica i no la farmacològica.

Les famílies, desprotegides

El TDAH és un trastorn que afecta el menor que el pateix, però que també té un efecte directe en els seus familiars: el 80% dels pares tenen ansietat, el 25% depressió, el 20% de famílies se separen i el 20% de les mares abandonen la feina, segons va indicar la presidenta de l’Associació TDAH Catalunya, Elena O’Callaghan. “Les famílies se senten molt desprotegides i pateixen un alt nivell d’angoixa”, va insistir. Davant d’aquest fet, el protocol estableix que les famílies han de rebre una informació completa sobre el trastorn i el seu tractament, les opcions terapèutiques i les indicacions d’ús dels psicofàrmacs. Un altre dels punts clau del nou document és la coordinació entre la conselleria de Salut amb la d’Ensenyament perquè els menors afectats tinguin un programa d’atenció individualitzada a les aules. “Els alumnes que pateixen el TDAH tenen unes necessitats educatives diferents de la resta i hem de saber donar-hi resposta”, va reivindicar ahir Mercè Esteve, del departament d’Ensenyament.

Actualment hi ha moltes diferències segons el territori del nombre de menors amb TDAH tractats amb fàrmacs, i els que no -fins a quatre punts percentuals-, segons el president del Consell Assessor del Pla Director de Salut Mental i Addiccions, Pere Bonet. “Amb aquesta guia volem fer que la variabilitat es redueixi”, va reivindicar.

L’1% dels menors catalans tenen TDAH

Els menors amb TDAH atesos als centres públics de Catalunya suposen el 0,97% de la població de fins a 18 anys, segons dades dels centres de salut mental del 2013. La literatura internacional indica que la prevalença de la malaltia arreu del món se situa en el 5%. Segons la coordinadora del grup de treball del protocol, Montse Pàmias, els casos atesos als centres públics s’han disparat en els últims anys: s’ha passat de 7.000 menors atesos el 2008 a 13.738 l’any 2013.

stats