Carles Puigdemont diu a 'La Repubblica' que no acceptaria una inhabilitació del Tribunal Constitucional

El president de la Generalitat és entrevistat pel diari italià, al qual assegura que l'Estat "no pot aturar" la votació de l'1-O

Carles Puigdemont no acceptaria ser inhabilitat pel Tribunal Constitucional. Així ho ha expressat en una entrevista a 'La Reppublica', en la qual el president de la Generalitat afirma que l'endemà d'una possible inhabilitació aniria a treballar. "Seria un acte polític, no podria acceptar-ho. L'endemà vindré a treballar igual", ha defensat. De fet, Puigdemont explica que si després de l'1 d'octubre el govern de Mariano Rajoy el destitueix, no ho acceptarà.

En aquest sentit, Puigdemont ha tornat a remarcar que l'Estat "no pot aturar" la votació de l'1-O, i ha subratllat que és un procés "pacífic". A l'entrevista a pàgina sencera, feta per la periodista italiana Concita de Gregorio, el president de la Generalitat deixa clar que "no hi intervindran ni la Guàrdia Civil de Madrid ni els Mossos d'Esquadra catalans", ha assegurat el president de la Generalitat. De fet, Puigdemont confia que "la democràcia espanyola no consentirà la intervenció de la policia a les urnes", perquè donaria una imatge "pèssima".

Puigdemont, a qui es qualifica de "Bolívar per accident de Catalunya", també confirma que no té intenció de continuar la carrera política un cop culmini el procés. També ha assegurat que una àmplia majoria vol votar en el referèndum encara que no estigui d'acord amb la independència, i ha reiterat que ha intentat dialogar amb el govern de Mariano Rajoy sobre la consulta.

Pel que fa la continuació de Catalunya a la Unió Europea, Puigdemont ha assegurat que la independència no faria que els ciutadans catalans perdessin els seus drets com a europeus. La Unió Europea, creu Puigdemont, els reconeixeria tard o d’hora. Al diari italià, Puigdemont ha admès que en cas que l'independentisme perdés el referèndum de l'1-O es convocarien eleccions anticipades, mentre que si guanyés el 'sí' s'obriria un "període de transició" fins a l'aprovació de la "nova Constitució" catalana. El procés, ha indicat, es faria amb "intel·ligència i habilitat".

Puigdemont també parla a 'Politico'

Puigdemont també ha parlat a 'Politico', l'influent diari digital especialitzat en política europea, on ha assegurat que "res aturarà" la celebració del referèndum, tampoc la seva suspensió com a president. L’Estat, diu, no podria suspendre prou càrrecs per prevenir la celebració del referèndum, i tampoc enviaria l’exèrcit si Catalunya declarés la independència.

Tot i que es mostra escèptic, Puigdemont no descarta negociar una sortida alternativa a la independència si hi hagués un nou govern a Madrid. “Si el líder socialista Pedro Sánchez prometés renegociar l’estatus de Catalunya dins d’Espanya i promogués una moció de censura contra el president Mariano Rajoy, això podria canviar el càlcul polític”, diu en declaracions a 'Politico' recollides per l'ACN. Reconeix, però, que aquesta opció compta amb poc suport ciutadà.

Puigdemont també es mostra obert a negociar les condicions del referèndum, si fos pactat. Per exemple, el president estaria disposat a acceptar una participació mínima del 55% per poder declarar la independència. Ara bé, Puigdemont es mostra ferm a celebrar el referèndum hi hagi acord o no. Sense acord, recull ‘Politico’, “tot el que necessiten és el 50% més 1 per declarar la independència”.

Més continguts de