Arresten diversos membres dels Casuals del Barça que van importar deu tones de cocaïna

En l'operació Pòrtic la Guàrdia Civil ha detingut catorze persones, incloent-hi un dels principals dirigents del grup d'ultres del futbol

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dimarts catorze persones, incloent-hi diversos membres dels Casuals, la facció més violenta del grup ultra del Barça Boixos Nois, segons ha comunicat en una nota de premsa que els defineix com a "extremadament perillosos" i d'extrema dreta. Els ha arrestat per haver dut més de deu tones de cocaïna al port de Barcelona per distribuir-la per Europa. Els agents els han intervingut 470.000 euros en efectiu i 30 vehicles de gamma alta i han bloquejat 44 propietats immobiliàries per més de 25 milions d'euros, incloent-hi un hotel a Pineda de Mar i 128 comptes bancaris.

L'organització, ara desarticulada segons els Mossos, s'encarregava d'assegurar que les remeses de cocaïna procedents de Sud-amèrica sortissin del port de Barcelona i arribessin a grups delictius europeus, principalment per carretera i en camions de mercaderies. Entre els detinguts hi ha un dels principals líders dels Casuals, que al seu torn havia sigut investigat en el cas de la pallissa per encàrrec a l'expresident del Barça Joan Laporta.

El grup tenia el control directe d'estibadors, personal de seguretat i altres treballadors portuaris de la terminal de contenidors i s'assegurava que la droga arribés als traficants que l'havien de distribuir. Es tractava d'un equip de seguretat per garantir que el material arribés a qui l'havia pagat. Segons ha fet públic la Guàrdia Civil en un aclariment, cap treballador del port, ni estibador, ni vigilant de seguretat està implicat en la trama, però sí que hi ha detinguts amb vincles laborals amb el port d'empreses externes que l'organització aprofitava per controlar-ho tot.

Els detinguts prenien mesures de seguretat com canviar diverses vegades de vehicle per anar a les reunions o fer servir motocicletes per traslladar-se. A més, utilitzaven sofisticats dispositius electrònics per comunicar-se, com terminals mòbils EncroChat, amb aplicacions de missatgeria xifrades.

El presumpte líder de l'organització procedia d'una família humil que es dedicava a la venda ambulant, sempre segons la Guàrdia Civil. Tot i això, va aplegar una gran fortuna, que va ocultar entre diferents propietats immobiliàries, repartides entre testaferros i familiars, per tal de blanquejar els milions d'euros procedents del narcotràfic. En l'operació s'han escorcollat 24 immobles a Castelldefels, Vilanova i la Geltrú, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Sant Boi de Llobregat, Cervelló, Sitges i Barcelona, així com a Prats i Sansor (Cerdanya) i Santa Oliva (Baix Penedès). A més dels diners en efectiu i els vehicles de gamma alta, la Guàrdia Civil ha decomissat dos quilos de marihuana, una plantació casolana de marihuana amb 40 plantes, 200 grams de cocaïna, 100 grams d'haixix, dos quilos de substància de tall, una arma simulada, rellotges de luxe, diamants i nombrosa documentació relacionada amb els delictes investigats.

La xarxa mantenia relacions directes amb organitzacions criminals europees i sud-americanes dedicades al narcotràfic, per la qual cosa va caldre la col·laboració i l'intercanvi d'informació entre la Guàrdia Civil i autoritats policials d'altres països, sota la coordinació de l'Europol.

Més continguts de