Societat 01/11/2020

Segona nit de disturbis al centre de Barcelona

Una manifestació antidesnonaments acaba amb destrosses i un detingu

Maria Ortega
3 min
Centenars de persones es manifesten al centre de Barcelona en contra dels desnonaments en plena pandèmia

BarcelonaDesprés de la batalla campal en què es va convertir el centre de Barcelona la nit de divendres, amb llançaments d’objectes i comerços saquejats, els Mossos d’Esquadra van blindar ahir la plaça de Sant Jaume davant de la convocatòria de noves concentracions contra les mesures anticovid i van desplegar, també, un nombrós dispositiu a l’entorn de la Plaça de la Catedral, on hi havia convocada una manifestació contra els desnonaments en plena pandèmia, com el de la família amb tres fills que va sacsejar el barri de Ciutat Meridiana, i contra el desallotjament de la Casa Buenos Aires, a Vallvidrera.

La protesta dels moviments en defensa de l’habitatge, que va mobilitzar centenars de persones -un miler segons el càlcul de la Guàrdia Urbana i fins a 4.000 segons els convocants- va pujar per Via Laietana i va vorejar la plaça de Sant Jaume, fins a arribar a la plaça de Sant Miquel, on va acabar amb incidents quan alguns manifestants van trencar els vidres de l’Ajuntament aprofitant que a la plaça hi havia material d’obres. També hi van encendre una foguera. Tot i les reiterades crides a mantenir el to pacífic de la mobilització que feien des de la capçalera, un cop desconvocada es van repetir les imatges de corredisses i llançaments d’objectes a la línia policial, però sense la mateixa virulència que divendres. La nit va acabar amb com a mínim un detingut.

La marxa antidesnonaments havia recorregut sense incidents punts com la Via Laietana, amb consignes a favor de l’organització veïnal per a projectes com el que ocupava la Casa Buenos Aires i crítiques a un sistema capaç de desnonar una família amb nens en plena pandèmia. Tot i els controls instal·lats pels Mossos a tots els punts d’accés a la plaça de Sant Jaume, en canvi, no hi va haver afluència a les crides a protestar contra les restriccions de drets per evitar contagis. Només un noi sostenia una pancarta davant de la Generalitat, i la plaça va quedar buida. La policia no volia que es repetissin les imatges de la nit anterior, que es va saldar amb quinze detinguts i una trentena de ferits.

El cos admetia ahir que no s’esperava tanta violència i que van haver d’adequar la seva reacció. Ho va explicar Alícia Moriana, comissària de la regió metropolitana nord, que en una entrevista al 3/24 va detallar que tenien “sospites” que hi podria haver “grupuscles de persones de caràcter més radical” però que en cap cas havien previst un dispositiu per al nivell de violència que es va viure als carrers, el qual atribuïen a grups d’ultradreta.

L’Ajuntament de Barcelona ja ha anunciat que denunciarà a la Fiscalia de Delictes d’Odi les pintades contra els jueus que es van fer. L’alcaldessa Ada Colau va expressar ahir el seu suport a la comunitat jueva i va defensar que Barcelona no permetrà que s’hi “instal·li l’antisemitisme ni l’odi cap a cap de les seves comunitats”.

417 sancions pel toc de queda

La nit de divendres a dissabte, ja amb el confinament de cap de setmana en marxa, els Mossos d’Esquadra van aixecar 417 actes de sanció a persones que se saltaven el toc de queda i van obligar a tancar tres locals. Aquesta xifra suposa més del doble de les actes aixecades per la policia la nit anterior. El nombre de vehicles que van sortir de l’àrea de Barcelona en l’horari de toc de queda, 12.837, representa una reducció del 66,55% respecte al primer cap de setmana d’octubre i del 75,62% si es compara amb el 2019.

stats