CiU denuncia que amb Colau encara hi ha vuit desnonaments al dia a Barcelona

Maite Fandos, que va capitanejar l'àrea social amb Trias, demana al govern que prengui mesures "reals" per canviar la tendència

Que les xifres no han canviat i que, tot i el canvi de govern, a Barcelona hi ha, cada dia, una mitjana de vuit desnonaments –comptant-hi habitatges i, també, locals comercials–. És la crítica que ha fet aquest dijous CiU a l'equip de l'alcaldessa Ada Colau. Qui va capitanejar l'àrea social durant el govern de Xavier Trias, Maite Fandos, ha retret a Barcelona en Comú que no hagi fet avenços en l'àrea que va centrar bona part de la seva campanya electoral: la lluita contra els desnonaments.

Fandos ha apuntat que, segons les dades del departament de Justícia de la Generalitat, el segon trimestre de l'any passat hi va haver a la ciutat un total de 769 desnonaments i que el tercer trimestre en van ser 733. Això suposa passar d'una mitjana de 8,5 al dia a una mitjana de 8,1. Segons CiU, un canvi "mínim", sobretot, si es té en compte que, el juliol del 2015, es va aprovar la ILP de mesures urgents per afrontar l’emergència de l'habitatge i la pobresa energètica, que dóna més eines als ajuntaments per poder actuar. I que, ha dit Fandos, en ciutats com l'Hospitalet la disminució ha estat del 44%.

Fonts municipals apunten que el gran volum dels desnonaments corresponen a lloguers, impulsats per petits propietaris que no estan obligats per la llei a oferir lloguer social. I que aquesta problemàtica s'incrementa en la mesura en què creix el nombre d'habitatges de lloguer a la ciutat i remarquen que el govern municipal ja ha instat Govern i Estat a adoptar "mesures orientades a impedir pujades indiscriminades del preu del lloguer privat".  El govern municipal, d'altra banda, defensa que "davant la impossibilitat de canviar procediments judicials", centra els esforços en la prevenció dels casos dels que té coneixement amb actuacions com impulsar l'ajuda urgent al pagament de lloguer - dotada amb un total de 8 milions d'euros- que, des del novembre, ha servit per ajudar 2.900 famílies.

Fandos ha aprofitat les dades per treure pit de la feina feta durant el govern anterior quan, ha dit, se'ls exigia que fessin molt més del que feien. " Colau és avui alcaldessa per les seves reivindicacions i la seva samarreta verda i ara es demostra que el que defensava no era tan fàcil de fer com deia i que la realitat és tossuda", ha denunciat la regidora de CiU, que també ha criticat els grans anuncis d'acords amb entitats bancàries per la cessió o la compra de pisos que ha anat fent l'alcaldessa. Segons Fandos, les condicions pactades –com ara que en els primers 200 fos el consistori qui es fes càrrec de la rehabilitació dels pisos– no són les més òptimes. Colau va anunciar, a principis del mes de març, que havia tancat acords amb bancs per sumar 255 pisos més als 200 que ja havia cedit la Sareb. L'alcaldessa va aprofitar aquella roda de premsa per alerta sobre la imminència d'una nova bombolla immobiliària a la ciutat: la dels preus dels lloguers.

CiU també ha criticat el ritme de construcció de nous pisos de lloguer social i ha apuntat que durant el seu mandat i, sobretot, en el marc de l'operació que va implicar l'externalitazació de la gestió dels pàrquings més rendibles de la ciutat se'n van deixar 498 en construcció, i ha exigit a BComú que els acabi i que busqui fórmules de guanyar-ne més. En aquest àmbit, el govern municipal va anunciar, a finals de l'any passat, que activava el primer gran paquet d'habitatge encarregant la construcció de 1.145 habitatges nous en solars de propietat municipal. Si aquests nous pisos se sumen als que ja estan en construcció (498) o en redacció (518), Barcelona registrarà un total de 2.161 nous pisos, tal com prometia Colau durant la campanya electoral.