Publicitat
Publicitat

ACTUACIÓ PROHIBIDA

La City de Londres retira un permís als castellers locals

La possible politització de l’acte obliga al canvi de lloc

L’onada expansiva de l’1-O continua afectant no només la vida política de Catalunya, de l’Estat i d’Europa, sinó també aquells aspectes tan quotidians i populars de la catalanitat com són els castellers. L’últim episodi ha tingut lloc a Londres. La City of London Corporation va comunicar la setmana passada a la colla local que no podria celebrar la jornada prevista per a demà als voltants de les instal·lacions del mercat vell de Spitalfields, i en què també participaran els Castellers de Sant Cugat, agrupació amb què els de Londres van col·laborar l’any passat en el Concurs de Castells de Tarragona.

La causa de la prohibició és “la preocupació [dels responsables administratius del mercat] que l’acte es polititzi”, especialment després dels esdeveniments viscuts últimament al Principat, segons va comunicar públicament la colla de Londres a través del seu mur de Facebook.

La jornada castellera ha estat traslladada finalment a deu quilòmetres de l’emplaçament original, al Lordship Recreation Ground, un parc situat al nord de Londres on l’afluència de turistes i passavolants no és, ni de lluny, tan multitudinària com al mercat de Spitalfields, molt a la vora de l’estació de Liverpool Street, si fa no fa el cor de la Milla Quadrada.

L’excusa oficial de la possible politització de l’acte casteller no ha sigut l’única raó per a la cancel·lació del permís, però. Motius de seguretat també haurien aconsellat a la City of London Corporation procedir en aquest sentit.

Ho confirma, en conversa telefònica entre Londres i Catalunya, la cap de colla dels de Sant Cugat, Gemma Aristoy. Aquest diari va intentar contactar ahir en repetides ocasions amb diversos responsables i membres de la Colla de Londres per confirmar aquest extrem, però no va localitzar-ne cap.

Cacera de catalans

El cert és que des de divendres de la setmana passada corren per les xarxes socials amenaces directes contra la comunitat catalana de Camden, un barri del nord, que fins i tot han merescut l’atenció de la premsa britànica. L’usuari Jorge Arias Parra escrivia aquest missatge en un xat de Facebook d’un grup anomenat Españoles en Londres : “Una colla i jo anirem aquesta nit a Camden a caçar independentistes”. El propòsit era retirar banderes estelades de les finestres on n’hi haguessin i perpetrar una “nit de vidres trencats”, en al·lusió a la tristament famosa destrucció de més de 300 sinagogues que va tenir lloc a l’Alemanya nazi la matinada del 9 al 10 de novembre del 1938.

La policia metropolitana de Londres va rebre un parell de denúncies per aquests comentaris i d’altres registrats en el mateix fòrum. De moment, però, no hi ha notícies de cap agressió a membres de la comunitat catalana.

Els Castellers of London celebren regularment jornades en diferents indrets de la ciutat sense cap problema i amb molt d’èxit. L’any passat, en van fer una al mateix lloc que ho havien de fer demà, a la qual va estar convidada la colla de París. No és la primera vegada, però, que se suspèn o s’ajorna una actuació. A principis d’estiu se’n va cancel·lar una davant del Parlament de Westminster.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Etiquetes

Més continguts de