BARCELONA

La pujada de l’IBI crispa l’aprovació de les ordenances fiscals de Colau

L’increment afectarà un de cada cinc propietaris d’immobles

Sense sorpreses. El govern de Barcelona en Comú ha donat llum verda aquest dilluns, per la mínima, al projecte d’ordenances fiscals per al 2016. La decisió de pujar l’ IBI pactada amb el PSC— entre un 3,9 % i un 5% als propietaris de pisos de més valor cadastral —els de més de 100.000 euros— és el punt que ha focalitzat les crítiques de CiU, PP i Ciutadans, que han votat en contra de les ordenances. ERC, tot i abstenir-se per no obstaculitzar l’aprovació inicial, han titllat d’“agosarat” assegurar que tots els pisos afectats per la pujada de l’IBI pertanyen a persones riques. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, al seu torn, ha defensat la mesura argumentant que permet evitar un increment generalitzat dels impostos que hauria castigat les “persones més vulnerables”. I ha remarcat que el valor al mercat dels pisos afectats per la pujada oscil·la entre els 300.000 euros i el milió. Afectarà, segons els càlculs municipals, un de cada cinc propietaris.

El resultat final de la votació ha estat un ajustat empat: a un costat els 18 vots a favor del govern, el PSC i la CUP, i a l’altre els 18 en contra de CiU, C’s i PP. Ha decidit, com s’esperava, el vot de qualitat de l’alcaldessa. Però l’entesa dels partits d’esquerres per tirar endavant les noves taxes i impostos municipals, que s’hauran d’aprovar de forma definitiva el mes que ve, ha evidenciat el desgast negociador.

La idea inicial de l’equip de Colau, de fet, era congelar l’IBI per a tothom i amb aquesta proposta va arribar al ple que havia de servir per engegar els tràmits d’aprovació de les ordenances.  No va trobar, però, cap aliat polític, ja que els grups van coincidir a titllar de conservadora aquella primera proposta. Obligat a negociar i amb el cronòmetre corrent ja a la contra per poder tenir la nova fiscalitat aprovada a principis d’any, el govern va assolir l’entesa amb el PSC que ha desencallat la negociació i va arribar a acords, també, amb ERC —que aquest dilluns, ha dit, ha fet una “abstenció constructiva”- i la CUP. “Ens preocupa haver d’infligir derrotes al govern per assolir acords”, ha lamentat el cap de files socialista, Jaume Collboni. El següent assalt es viurà aquest dimarts amb el debat del pressupost.

Heron City i Zara, per silenci administratiu

La comissió d’Urbanisme de dimarts ordenarà la publicació de l’aprovació definitiva dels projectes d’ampliació del centre comercial Heron City i d’un establiment de Zara al passeig de Gràcia. Dues aprovacions que avancen per silenci administratiu. Per evitar que aquestes situacions es repeteixin, el govern ha presentat aquest dilluns un protocol que millora la transparència de les tramitacions i la participació de veïns i grups polítics.