Colau: "Mai he pensat en l'alcaldia com un pas instrumental"

L'alcaldessa nega en el seu compte de Twitter que, davant d'una eventual nova convocatòria d'eleccions a Catalunya, tingui previst abandonar el seu actual càrrec, i Pablo Iglesias pressiona Barcelona en Comú perquè entomi el repte electoral

MARIA ORTEGA / MARIONA FERRER FORNELLS

Després de les especulacions que s'han produït aquests últims dies sobre el possible paper protagonista d' Ada Colau en unes eventuals eleccions catalanes al març, la cap de files de Barcelona en Comú ha negat aquest dimarts en el seu compte de Twitter que tingui previst abandonar l'alcaldia de Barcelona. Colau assegura que no entén aquest càrrec com "un pas instrumental" i que és alcaldessa amb "orgull, compromís i responsabilitat".

En una sèrie de tres tuits, Colau insisteix que el municipalisme és ara "l'espai clau per millorar la democràcia" i apunta que, fins al moment, Barcelona en Comú no ha debatut el nou escenari que s'ha produït després de la negativa de la CUP a investir Artur Mas. "Si hi hagués eleccions, s'haurà de valorar col·lectivament la nostra implicació", sentencia.

La reacció de l'alcaldessa arriba després que ahir les formacions de l'esquerra catalana, impulsades per l'èxit del 20-D, instessin Barcelona en Comú a  implicar-se en l'eventual campanya d'unes noves eleccions catalanes i a no jugar, per tant, un paper similar al que va tenir en els comicis plebiscitaris del 27-S. El portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va ser la veu encarregada de festejar-los. Va defensar la necessitat de construir una "alternativa transversal" que pivoti sobre un pla de rescat social, un procés constituent "no subordinat ni autàrquic" i la reivindicació d’un referèndum i va recordar que la clau de l’èxit és una suma tan àmplia com sigui possible. I el cap de files d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va remarcar que la projecció de Colau "va molt més enllà de ser alcaldessa de Barcelona".

També Barcelona en Comú ha emès aquest dimarts un comunicat en el qual remarca que encara no ha decidit quin paper haurà de jugar la formació en unes possibles eleccions. El text, estructurat en sis punts, posa de manifest el seu respecte a la decisió de la CUP de no investir Mas "en tant que ha estat presa després d'un procés consultiu i participatiu" i remarca que encara no han discutit l'abast de la nova situació que es genera amb aquest 'no'.

"Cal insistir que Barcelona en Comú no està representada al Parlament de Catalunya, i que les veus que es manifestin des d'allà no representen l'organització", apunten en el comunicat, que conclou que actualment els esforços de Barcelona en Comú se centren a "donar tot el suport al grup municipal a l'Ajuntament de Barcelona així com al nou grup parlamentari d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats".

Iglesias pressiona Barcelona en Comú

Els missatges contradictoris arriben fins i tot de Madrid. El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat aquest dimarts que està "convençut que En Comú Podem guanyarà les pròximes eleccions a Catalunya, ja sigui al març, al setembre o quan siguin". Deixa, així, clar que compten amb reeditar la coalició que va guanyar les eleccions generals a Catalunya, encapçalada per Barcelona en Comú, Podem, ICV i EUiA. Les seves declaracions tenen pes després de reunir-se dilluns a la tarda amb representants de Barcelona en Comú a Madrid.

Iglesias ha intentat tant sí com no esquivar els periodistes durant el seu primer dia com a diputat al Congrés. Un estol de càmeres i micròfons l'esperaven a la porta per recollir l'acta de diputat. Un cop aferrat al maletí que el converteix en representant de la cambra baixa, el secretari general de Podem s'ha limitat a dir que "d'aquí a quatre anys donarem motxilles en lloc de carteres".

En el moment de fer-se la foto oficial ha estat quan la pressió mediàtica l'ha obligat a respondre sobre el futur de la plataforma liderada per l'alcaldessa de Barcelona. Tot i que se li ha preguntat pel paper de Colau en unes futures eleccions generals (per equívoc), Iglesias ha respost pensant en clau catalana. "Crec que encara no s'ha comunicat res i estic convençut que En Comú Podem guanyarà les pròximes eleccions a Catalunya siguin quan siguin", ha conclòs.

Més continguts de