Condemnen cinc feministes a un any de presó per interrompre una missa a Palma

Una acusada ha quedat absolta i els altres cinc acusats, tres dones i dos homes, el tribunal els ha declarat culpables d'un delicte contra la llibertat religiosa

La secció segona de l'Audiència de Palma  ha condemnat a un any de presó 3 dones i 2 homes per la protesta feminista que va interrompre una missa a l'església de Sant Miquel de la capital mallorquina el 9 de febrer del 2014. La sisena acusada, que no es va autoinculpar i nega que hi fos, ha quedat absolta, segons la sentència que es va fer pública ahir.

Els activistes que van fer la protesta, unes desenes, van interrompre una missa de diumenge al migdia amb crits de "Fora els rosaris dels nostres ovaris" i "Avortament lliure i gratuït". Criticaven les reformes legals del govern de Mariano Rajoy -que va haver d'acabar fent marxa enrere- per restringir les possibilitats d'avortar. L'acció la va reivindicar un grup anomenat Antipatriarcals Mallorca.

La protesta va causar molt de rebombori i va provocar la reacció aïrada d'alguns dels feligresos que hi havia a l'església i la condemna del bisbat de Mallorca, que va denunciar els fets. Segons el bisbat, amb la protesta "es van ferir els sentiments dels religiosos" i es van vulnerar "els drets fonamentals referents a la llibertat religiosa i de culte". La sentència condemna els activistes precisament per un delicte en contra de la llibertat religiosa.

Immediatament després de la denúncia, el 17 de febrer, la Policia Nacional va arrestar 3 joves i el 3 de març en va detenir 2 més. Els organitzadors de la protesta la van gravar en el vídeo que podeu veure més amunt. Alguns sectors catòlics i la coalició MÉS van considerar excessiva la denúncia del bisbat, que d'entrada els reclamava quatre anys de presó. Finalment, l'Església  va rebaixar la petició de pena i, amb la Fiscalia, van reclamar un any i mig de presó.

La sentència diu que durant els incidents "no es va registrar cap agressió, envestida o maltractament físic" però que els condemnats sabien que es feia una missa a l'església. També afegeix que "han manifestat amb poc sentiment que lamentaven els perjudicis o molèsties causats a les persones concretes que eren allà, però no exposen que hagin advertit i sentit que s'hagi pogut lesionar el dret a la llibertat religiosa interrompent a crits la missa en un temple catòlic".

Els condemnats, per la seva banda,  han emès un comunicat que critica que l'Audiència de Palma hagi actuat "com a agent al servei dels sectors més masclistes i ultracatòlics de la dreta espanyola". Diuen que la sentència és "inacceptable" i "incomprensible per a la societat mallorquina" i que estudiaran recórrer-la. Abans del judici s'havien reunit amb el bisbe, Sebastià Taltavull, que  els havia ofert "una entesa" si es penedien, però no ho van acceptar.