Societat 20/04/2016

Copes menstruals i esponges marines: la CUP defensa alternatives a compreses i tampons

La formació anticapitalista porta al ple de Manresa una proposició per promoure mètodes de recollida de sagnat "menys agressius per al cos de la dona i el medi ambient"

Ara
2 min
Les compreses estan gravades a Espanya amb un 10% d’IVA i no amb un 4%, com passa amb els productes de primera necessitat. La proposta de Brussel·les podria permetre canviar-ho.

BarcelonaCopes menstruals, compreses de roba i esponges marines. Són els tres mètodes de recollida de sagnat que el grup municipal de la CUP a Manresa proposa promoure en una proposició que se sotmetrà a votació en el plenari de demà. La formació anticapitalista defensa la necessitat d'impartir als alumnes de 2n i 4t d'ESO de tots els instituts de la ciutat tallers on es detalli com és el cicle menstrual de les dones i com conviure-hi "d'una manera saludable".

Una copa menstrual/ VIQUIPÈDIA

Aquestes sessions s'impartirien de manera segregada tant a nois com a noies, perquè la CUP veu en el fet de dirigir aquestes sessions també als nois una manera de combatre "els inputs masclistes que els arriben des dels mitjans de comunicació i des de la societat en general" i, per tant, una via per avançar cap a una societat "lliure de 'bullying' sexual entre joves i de violència de gènere".

El text de la proposició que s'ha de debatre demà remarca que els tallers que es fan actualment als instituts els acostumen a impartir empreses privades que aprofiten l'ocasió per publicitar els seus productes, molts dels quals, apunta la CUP, "perjudicials per a la salut de les dones –com es prescriu als mateixos productes–, insostenibles ecològicament i amb un preu excessiu per a una necessitat que és bàsica". Per això, el grup municipal proposa que el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de Manresa imparteixi tallers a tots els instituts i que disposi a les seves oficines de mètodes de recollida de sagnat alternatius a les compreses i els tampons. Mètodes, s'especifica, que siguin "menys agressius per al cos de la dona i per al medi ambient".

En concret, es proposa que es distribueixi un 'pack' amb una copa menstrual, compreses de roba i una esponja marina. Cada noia del municipi en podria recollir un exemplar. A més, el text també defensa la necessitat que el SIAD engegui una recerca per veure com es pot oferir a les joves manresanes formació perquè puguin exercir "el sagnat lliure".

La CUP té tres dels dels 25 regidors que conformen l'Ajuntament de Manresa.

stats