"Corregim un deute amb els valors republicans": benvinguda a la plaça de la República

El canvi de nom de la plaça de Llucmajor de Barcelona es farà oficial en poques setmanes i avui s'ha fet una festa per celebrar-ho

El districte barceloní de Nou Barris ha celebrat avui el futur canvi de nom de la plaça de Llucmajor a plaça de la República amb una festa en què han participat uns centenars de veïns. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, i la regidora de Bou Barris, Janet Sanz, han parlat a la festa. Amb el canvi de nom "corregim un deute amb els valors republicans", ha dit Sanz.

La regidora ha assegurat que el canvi de nom demostra que "tenim una ciutat que té memòria i que té identitat". Pisarello, per la seva banda, ha recordat els avenços en drets i llibertats que va significar la República i ha fet una crida a avançar en el mateix camí: "no podem esperar el republicanisme del dia després", ha afirmat. I ha afegit: "som aquí per dir que la por s'ha acabat, per construir un país lliurement, sense demanar permís a ningú, si els nostres veïns i veïnes així ho volen".

Durant el matí s'ha fet una cercavila republicana des de la plaça de Virrei Amat fins a la futura plaça de la República. El nom encara és plaça de Llucmajor, el canvi és en procés d'informació pública però es preveu que s'oficialitzi en unes setmanes. A la plaça s'ha descobert un panell que explica la història de l'estàtua que hi ha, dedicada a la República, i el medalló que homenatgen Pi Margall. El panell també diu que el canvi de nom és un acte de justícia i dignificació que culmina una lluita veïnal del barri.

El canvi de nom, explica l'Ajuntament en un comunicat, ha estat una petició històrica de la Taula Unitària de Nou Barris per la República, que aglutina entitats memorialistes i col·lectius veïnals com la Coordinadora d'Entitats i Associacions de Nou Barris, l'Associació de Nou Barris per la República i alguns partits polítics (ICV-EUIA, PSC i ERC). El 2011 es va fer una recollida de signatures per demanar el canvi de nom.

El canvi també inclou que e ls jardins de la Segona República passin a dir-se jardins de Llucmajor, de manera que la població mallorquina no es quedarà sense el seu homenatge a Barcelona. L'alcalde de Llucmajor, Jaume Tomàs, ja  es va queixar per carta d'aquest canvi.