Societat 16/11/2018

Detecten el primer cas de dengue autòcton a Catalunya

Es tracta d'un home jove del Barcelonès nord que no ha viatjat a cap zona endèmica

Mireia Esteve
3 min
PROBLEMA SANITARI  El mosquit tigre és un vector transmissor de malalties com el dengue.

BarcelonaCatalunya ha detectat el primer cas de dengue autòcton. Segons ha informat aquest divendres l'Agència de Salut Pública de Catalunya, es tracta d'un home jove que resideix al Barcelonès nord i que afirma que no ha viatjat a cap zona endèmica del dengue ni tampoc a cap altre territori de l'Estat. El jove va començar a detectar els símptomes entre el 16 i el 18 d'octubre: tenia malestar general, febre, mal de cap i una erupció a la pell que li va començar a la cara i va estendre's per tot el cos. Ara mateix ja està recuperat. Després d'analitzar l'entorn del cas detectat, Salut Pública no ha identificat mosquits amb el virus del dengue. "Preocupació sí, però alarma no", ha afirmat el secretari de Salut Pública, Joan Guix.

És el primer cas a tot Catalunya que es detecta, però el sisè cas a tot l'Estat de dengue autòcton. Els altres cinc casos es van detectar a Múrcia i Cadis durant el mes d'octubre. Fins ara, tots els que s'havien detectat a Catalunya eren casos importats, és a dir, de persones que tornaven de viatge a zones endèmiques. Des de començament d'any, segons l'Agència de Salut Pública, s'han detectat 52 casos de dengue importats.

A Catalunya hi ha un dels dos mosquits transmissors d'aquest virus: el mosquit tigre. La malaltia es transmet per una cadena persona-mosquit-persona, és a dir, l'insecte pica a una persona que ja té el virus –perquè ha viatjat en alguna zona endèmica–, el mosquit s'infecta i llavors pica a una persona a qui li transmet la malaltia. El 80% dels casos són asimptomàtics, segons Joan Guix, per això moltes vegades no es detecta que una persona té el virus després d'haver estat en un país endèmic. Els responsables de Salut Pública demanen a les persones que han viatjat a aquests països que, un cop hagin tornat, durant 8 o 10 dies intentin que no els piqui cap mosquit.

Durant la primera meitat de l'any passat, al territori català es van detectar 6 casos de chikungunya, 22 de dengue i 11 de Zika. Segons va explicar Guix, el dengue està més estancat que la resta de malalties que es transmeten a través d'una picada de mosquit. En els últims anys, després dels 51 casos importats del 2014, els 97 del 2015 i els 88 del 2016, l'any passat es va arribar als 22 fins al mes de juliol. Els països endèmics es troben a l'Amèrica Central, el Carib, l'Amèrica del Sud, el Sud-est Asiàtic, el sud del Pacífic i en diverses zones de l'Àfrica.

"Era possible i esperable" que en algun moment o altre es detectés un cas autòcton de dengue a Catalunya, ha assegurat avui la subdirectora general de vigilància de Salut Pública, Mireia Jané. Des del 2004, a Catalunya hi ha un dels vectors de risc, el mosquit tigre, però el territori català també està envoltat d'altres casos autòctons, com els que s'han detectat recentment a Múrcia i Cadis, però també a França i Croàcia.

Per tot plegat, la subdirectora general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, Carme Chacón, demana que la població adquireixi hàbits de prevenció per evitar la proliferació del mosquit tigre. Així, demana que s'elimini l'aigua de qualsevol recipient perquè les larves dels mosquits no es facin adultes en un període de deu dies. "No eliminarem la dispersió del mosquit tigre si no som capaços de controlar aspectes molt senzills com els hàbits més domèstics", ha afirmat.

stats