"Es masturbava davant de tota la classe": l'escultor Enric Pladevall denuncia abusos als Maristes de Vic als anys 60

En una entrevista a 'Els matins' de TV3 Pladevall relata com un dels professors feia tocaments als alumnes i s'exhibia davant seu

El col·legi dels Maristes de Vic ja no existeix, però durant els anys 60 –com a mínim, que se sàpiga–, els abusos sexuals a menors van ser el pa de cada dia. Així ho ha denunciat aquest divendres l'escultor Enric Pladevall en una entrevista a 'Els matins' de TV3.

"L''hermano' Máximo es masturbava davant de la tota classe. A l'hora del pati ens cridava a tres o quatre i ens feia posar davant de l'escriptori, on aprofitava per fer-nos tocaments", relata Pladevall en l'entrevista. "No ens va violar, ni mai ens va arribar a tocar per dins de la roba, però va ser una agressió sexual", rememora l'escultor, que de seguida ho va denunciar al director de l'escola, que no va fer res per evitar-ho, més aviat al contrari: "Quan l'hi vaig explicar al director em va demanar com em tocaven els 'hermanos'. 'Així?', em va dir, mentre ell també em tocava".

Allà va ser quan va deixar-ho córrer i, tot i que també ho va explicar als seus pares uns anys després, van rebre el seu testimoni amb incredulitat. "El meu pare també havia estudiat als Maristes i mai havia tingut cap problema", detalla.

"Quan vaig descobrir el sexe em vaig adonar del que havien fet"

En la mateixa entrevista a 'Els matins', l'escriptor Juan Antonio Masoliver ha relatat també els abusos sexuals que va patir de petit, en el seu cas en una escola seglar del Masnou. A ell, un dels professors l'obligava a masturbar-lo. "Quan vaig descobrir el sexe em vaig adonar del que havien fet; fins aleshores no ho havia acabat d'entendre", relata.

Tant Masoliver com Pladevall defensen que els seus agressors sexuals eren persones malaltes, i que és la societat qui se n'ha de fer responsable, prenent mesures per evitar que cap menor pateixi mal. "El celibat és una qüestió de la qual l'OMS hauria de parlar. La repressió sexual és l'origen de molts d'aquests casos", detalla Pladevall.