Societat 08/08/2013

PSC, ICV-EUiA i C's esperen que la grossa de Cap d'Any no sigui "l'única política d'ingressos" del Govern

ERC diu que "és una mesura per millorar els ingressos, però no és la solució als nostres mals" i el PP ho veu com "una anècdota"

Ara / Acn
2 min
El portaveu del PSC, Jaume Collboni; la portaveu del grup d'ICV-EUiA, Dolors Camats; el portaveu de C's, Jordi Cañas; i el portaveu adjunt del PPC, Santi Rodríguez./ ACN

BarcelonaSorpresa entre els grups de l'oposició política davant la iniciativa del Govern de crear una grossa de Cap d'Any de la loteria catalana. El PSC, ICV-EUiA i Ciutadans han alertat del perill que l'executiu estigui confiant només en això per obtenir recursos addicionals destinats als serveis socials de Catalunya, i han assegurat que esperen que aquesta no sigui "l'única política d'ingressos" en la qual pensa el Govern de cara a l'any vinent. Des del PPC, en canvi, veuen la iniciativa com "una simple anècdota" i no contemplen que sigui una mesura "de política econòmica real". De fet, els populars veuen més curiós que la Generalitat "copiï les estructures d'un Estat del qual vol fugir".

"No és la solució als nostres mals"

El secretari general adjunt d'Esquerra, Lluís Salvadó, ha destacat que la iniciativa és positiva i "ve a omplir un buit que fins ara Catalunya no oferia". Pels republicans la mesura permetrà "millorar els ingressos de la Generalitat", però matisen, "no és la solució als nostres mals". "La solució als nostres mals", ha insistit Salvadó, "no passa per la loteria, sinó per tirar endavant la Hisenda pròpia".

"Una broma de mal gust"

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha alertat el govern de la Generalitat que no permetrà que mesures com la de la grossa de Cap d'Any "substitueixin el debat necessari que s'ha de fer sobre fiscalitat" a Catalunya. "Esperem que no sigui la solució i única proposta de CiU i del Govern per als problemes d'ingressos de la Generalitat", ha dit Collboni. El socialista ha lamentat que fins ara aquesta hagi sigut "tota la capacitat de proposta que ha tingut el Govern per incrementar els ingressos de la Generalitat".

Per la seva part, Dolors Camats, portaveu del grup d'ICV-EUiA al Parlament, ha ironitzat sobre la grossa de Cap d'Any assegurant que "si no fos perquè estem a l'agost, ens semblaria una innocentada". L'ecosocialista ha aprofitat per retreure al Govern que el mateix que impulsa aquesta iniciativa és el que no parla de poder acabar amb "la impunitat de la corrupció i del frau fiscal". "Ara que la forma d'aconseguir nous ingressos sigui una loteria sembla una broma de mal gust. Que facin les loteries que vulguin però que no ens prenguin el pèl", ha sentenciat.

"Fiar el futur a l'atzar"

Des de Ciutadans, el portaveu del grup, Jordi Cañas, també ha volgut utilitzar el doble sentit de les paraules i ha denunciat que el Govern està "fiant el seu futur a l'atzar i al joc". "Primer redueix impostos al casinos i fomenta l'arribada del joc a Catalunya. I ara sembla que vol fiar els ingressos fiscals a una loteria", ha criticat, i ha afegit que "al Govern li ha tocat la grossa amb una ERC que li permet seguir sense exercir la seva responsabilitat i evitant el control".

Qui menys problemes ha vist en la grossa de Cap d'Any ha sigut el portaveu adjunt del PPC, Santi Rodríguez. Pel popular, aquesta és només "una anècdota", i s'ha mostrat més sorprès perquè l'executiu estigui "fent un cert seguidisme d'un Estat del qual vol sortir, reproduint estructures de l'Estat del qual vol fugir". Amb tot, el PP no hi veu cap problema i Rodríguez ha afirmat que "el Govern té la capacitat i les competències per crear loteries, i per tant no hi veiem cap inconvenient, però no és una mesura de política econòmica real".

stats