Societat 31/10/2019

Espanya s'ofereix per acollir la cimera del clima de l'ONU cancel·lada per les protestes a Xile

Sánchez truca el president xilè i proposa Madrid per ser la seu de la COP25 al desembre

Ara
3 min
Un manifestant oneja una bandera xilena durant una nova jornada de protestes a la capital del país, Santiago.

BarcelonaEspanya va sortir ahir al rescat de la cimera anual de les Nacions Unides contra el canvi climàtic, la COP25. Després que Xile va anunciar dimecres que renunciava a celebrar-la a causa de les protestes i la inestabilitat política i social que es viu als carrers del país, el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha ofert Madrid per acollir-la. Ho va avançar ahir el president xilè, Sebastián Piñera, que va explicar que el seu homòleg espanyol li va trucar hores després d’anunciar la renúncia per fer-li un “generós oferiment”: acollir la cimera a la capital espanyola els mateixos dies que s’havia de celebrar a Santiago de Xile, del 2 al 13 de desembre.

En un comunicat, el govern espanyol va confirmar que la presidenta designada per la COP25, la ministra de Medi Ambient de Xile, Carolina Schmidt, ja havia oficialitzat a les Nacions Unides la proposta de Sánchez de fer de Madrid l’amfitriona de la trobada, i que aquest oferiment hauria de ser analitzat per la mesa de govern de la COP25 la setmana que ve en una reunió a Bonn (Alemanya). Serà aleshores quan l’organisme valorarà la conveniència del trasllat i decidirà si l’accepta o no.

Ahir mateix la secretària executiva de la convenció marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, la mexicana Patricia Espinosa, va celebrar públicament el moviment d’Espanya: “És encoratjador veure que els països treballen plegats en un esperit de multilateralisme per fer front al canvi climàtic, el màxim repte a què s’exposen les generacions presents i futures”.

L’executiu espanyol va subratllar que la proposta es va formular el mateix dimecres veient el breu termini de què es disposa per trobar una alternativa que garanteixi la celebració de la cita i que permeti, alhora, “facilitar un espai per a Xile i per a la regió iberoamericana per capitalitzar el seu compromís” amb les relacions internacionals. “[La crisi climàtica] és una prioritat en l’agenda de les Nacions Unides i de la Unió Europea, que exigeix el màxim compromís de tothom”, conclou el comunicat. Les organitzacions ecologistes d’àmbit estatal van qualificar de “bon gest” l’oferiment del govern en funcions d’organitzar la COP25 a Madrid, però es van mostrar escèptics davant la “capacitat tècnica per materialitzar-la en tan poc temps”.

Si les Nacions Unides accepten la proposta i es mantenen les dates fixades per a Xile, en només un mes Espanya hauria de tenir-ho tot preparat. “Una reunió d’aquestes dimensions no es limita a les dues setmanes de la cimera, sinó que requereix una feina d’organització prèvia”, va remarcar a Efe la portaveu de WWF Espanya, Mar Asunción, que va afegir que la proposta no era “realista” tenint en compte que entremig hi haurà unes eleccions generals i que la campanya electoral ha començat aquesta mitjanit.

Una trobada en perill constant

La COP25 ha anat esquivant entrebancs que l’han posat en perill des del principi. L’amfitrió original de la reunió, el Brasil, va renunciar a acollir-la amb l’arribada al poder de l’ultradretà Jair Bolsonaro, que ha negat reiteradament el canvi climàtic. Les raons per negar-se a acollir-la, però, van ser pressupostàries. El cop de porta va suposar que Xile entrés en escena i assumís la responsabilitat de capitanejar l’organització de la reunió. La celebració implicava l’arribada a Santiago de Xile de més de 25.000 persones durant les dues primeres setmanes del mes de desembre -entre elles l’activista Greta Thunberg i líders mundials de 197 països-, i el sector turístic i hoteler ja calculava ingressos superiors als 25 milions de dòlars. Aquest sector serà, sens dubte, un dels més perjudicats per la decisió. De fet, els últims dies els hotels ja havien rebut cancel·lacions de reserves, i l’anunci de Piñera d’anul·lar la cita va esvair totes les esperances que el sector tenia de recuperar-se.

Fa gairebé dues setmanes que Xile viu immers en una profunda crisi que no s’apaga. Ni el canvi de vuit ministres del govern, ni una “nova agenda social”, ni la suspensió de l’estat d’emergència i el toc de queda, ni tampoc la crida al diàleg amb l’oposició han aconseguit calmar els ànims. El malestar i la ràbia es continuen expressant amb manifestacions pacífiques, però també amb durs enfrontaments amb la policia, aldarulls, incendis i saquejos a comerços. En aquest escenari, Piñera va comparèixer per cancel·lar la trobada, al·legant que mantenir l’agenda internacional era pràcticament impossible.

stats