Francina Alsina, nova presidenta de la Taula del Tercer Sector

Aquesta tarda s'han celebrat les eleccions per substituir Oriol Illa

Francina Alsina ha estat escollida nova presidenta de la Taula del Tercer Sector per als propers tres anys, en unes eleccions celebrades aquesta tarda al Museu d'Història de Barcelona. Alsina ocuparà el càrrec per substituir Oriol Illa, que es va veure forçat a dimitir després que ho fes la junta com a mesura de pressió. Set de les tretze federacions que conformaven la direcció demanaven la dimissió d’Illa adduint que no havia respectat els posicionaments pactats a la junta sobre determinades qüestions. 

Francina Alsina, voluntària d'Arrels des de fa 30 anys, s'ha imposat per un vot -14 contra 13 i una abstenció- a l’altra candidata, Núria Carreras, degana del Col·legi de Treball Social de Catalunya. Alsina es presentava sota el paraigüa de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), de la qual és presidenta. La seva candidatura arrencava amb el suport de catorze federacions sòcies de la Taula. Vuit d’aquestes catorze federacions -totes crítiques amb la gestió d’Illa- es presentaven també per formar part de la junta directiva, i finalment n'han entrat cinc. Són entitats com la Fundació Pere Tarrés, ECAS o Dincat. Desvinculades a la candidatura d’Alsina també formaràn part de la junta, entre d’altres, Càritas Catalunya o Fundesplai.

En declaracions als mitjans aquesta tarda després de resultar escollida, Alsina ha afirmat que el primer objectiu del seu mandat serà buscar “el màxim consens”. “En els ànims de tothom està superar aquesta crisi”, ha dit la nova presidenta, que ha citat paraules de Núria Carreras i ha afirmat: “Aquesta crisi l’hem de viure com una crisi de creixement. No n’hem de sortir ferits, n’hem de sortir més forts”. Com a mostra d’aquest ànim de curar ferides, Alsina ha informat que una de les primeres mesures que es prendran és que les federacions que no han pogut entrar a la junta -només hi podien entrar 13 i se n’havien presentat 19- encapçalaran els diversos grups de treball que té la Taula. “La meva voluntat és que tothom se senti a gust i que ningú tingui la sensació que hi ha hagut guanyadors i perdedors. L’únic que hi ha ara mateix és ganes de tirar endavant aquest projecte que tots ens estimem”, ha conclòs. La Taula d’entitats del Tercer sector representa 3.000 associacions sense ànim de lucre de Catalunya.

Dilluns passat, en declaracions a l'ARA, Alsina va afirmar que volia girar full i "buscar consensos". "El meu tarannà és sempre que hi hagi bona entesa”, va indicar. En això creu que l’ajudarà la seva experiència com a presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat . "Agrupem entitats de voluntaris de tota mena i de vegades els interessos i posicions no són sempre comuns, però el meu esperit és de mediadora", va dir. En aquest sentit ella aposta per donar més protagonisme a les federacions. "A la Taula hem passat una crisi, però no és una crisi trencadora; té ànim constructiu", va indicar. Pel que fa al rol amb el Govern, Alsina opinava que "cal ser amics" però sempre "apartidistes". Des del sector crític amb la Taula s’havia retret a Illa -militant d’ERC- una excessiva proximitat al Govern.