Societat 13/07/2017

Dimiteixen Oriol Illa i tota la junta de la Taula del Tercer Sector per desbloquejar la renovació

La presidència en funcions recau en el responsable de Creu Roja, Enric Morist, l'única federació que es manté a la cúpula escollida fins a noves eleccions

Elena Freixa
2 min
Dimiteix Oriol Illa i tota la junta de la Taula del Tercer Sector per desbloquejar la renovació

BarcelonaUna solució salomònica per superar la divisió a la Taula d’Entitats del Tercer Sector. El seu president fins ahir, Oriol Illa, i les 13 entitats que formaven part de la junta directiva –incloses les entitats que li havien demanat que deixés el càrrec– van dimitir ahir en bloc per permetre la renovació. Va ser la solució consensuada per l’assemblea que va reunir durant més de sis hores les 35 federacions que conformen la Taula del Tercer Sector. Els seus membres van acordar també una nova junta provisional que liderarà Enric Morist, coordinador de la Creu Roja a Catalunya, i que guiarà l’organisme fins a noves eleccions a l'octubre, segons consta al comunicat que ahir va enviar la Taula.

La Creu Roja és la única de les entitats que ja era part de la junta dimitida, però que repetirà i guanyarà pes a la nova provisional per voluntat de l’assemblea. La resta de membres que entren a la cúpula fins que hi hagi eleccions són: Càritas Catalunya, Fundesplai, Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA), Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (Fecec) i Salut Mental Catalunya.

Amb aquesta mesura, la Taula del Tercer Sector vol tancar la ferida interna que va obrir-se fa un mes, quan 7de les 13 federacions que formaven part de la junta van demanar la dimissió a Oriol Illa. Argumentaven que el president no havia respectat els posicionaments pactats en la junta sobre algunes qüestions. Determinades decisions d’Illa –que prové de Moviment Laic i Progressista i era militant d’ERC– havien generat un “problema de governança”, assegurava una font de les entitats crítiques que van demanar-li que plegués.

Illa els va oferir mantenir-se a la presidència però avançar les eleccions a la propera tardor i va comunicar que ell no es presentaria. Els seus crítics s’hi van oposar i van instar-lo a plegar o a afrontar una moció de censura que havia de votar-se ahir a l’assemblea. La majoria de l’anterior junta apostava per assumir el lideratge de la Taula triant un nou president entre els seus membres fins a nous comicis.

Pas enrere dels crítics

Finalment, però, l’assemblea va preferir un relleu total per cosir l’esquerda a la Taula. La decisió es va prendre per aclamació i les eleccions es convocaran aquest divendres mateix.

Les entitats crítiques amb Illa –Corcarmi, Dincat, la Fundació Pere Tarrés, Ecas, Ecom, la Federació Catalana del Voluntariat i les Cooperatives d’Iniciativa Social– també van fer un pas enrere. La Taula va destacar el “gest de generositat” de tota la junta sortint.

Els darrers dies, fonts de diverses entitats consultades per l’ARA corroboraven que la situació de divisió afeblia la Taula del Tercer Sector en un moment de grans reptes que havia d’afrontar per defensar els drets socials i la feina que fan els milers d’entitats que en formen part.e.

Les 35 federacions que han participat a l'assemblea, i que representen 3.000 entitats, han agraït a Illa i als membres de la junta sortint la feina feta fins ara.

stats