Societat 15/10/2017

Eleccions per cosir ferides a la Taula del Tercer Sector

El nou equip haurà de reparar la fractura per la dimissió d’Oriol Illa

Selena Soro
3 min
Eleccions per cosir ferides a  la Taula del Tercer Sector

BarcelonaDues dones opten a presidir la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, l’organització que agrupa 3.000 entitats sense ànim de lucre que dimecres que ve celebrarà eleccions per escollir nova presidenta i nova junta directiva. L’anterior president, Oriol Illa, es va veure forçat a dimitir després que ho fes la junta com a mesura de pressió: set de les tretze federacions que conformaven la direcció demanaven la dimissió d’Illa adduint que no havia respectat els posicionaments pactats a la junta sobre determinades qüestions.

Les dues candidates a presidir la Taula són Núria Carrera i Francina Alsina, i la setmana passada van presentar el seu programa electoral en una sessió interna amb les federacions. El dia de les eleccions, dimecres, es faran dues votacions, una per escollir la presidència i una altra per a la junta directiva. Aquesta última s’ha de formar amb un màxim de 13 entitats, i se n’hi han presentat 19. De les 35 federacions que formen la Taula del Tercer Sector -plegades representen 3.000 entitats a Catalunya-, 29 tenen dret a vot. Guanyi qui guanyi, la nova presidenta tindrà el repte de superar la fractura viscuda a la Taula arran de la dimissió forçada del seu president, Oriol Illa.

Les dues candidates han explicat a l’ARA quina visió tenen de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, i on els agradaria veure-la en un futur pròxim. Totes dues comparteixen l’opinió que la crisi viscuda aquest estiu ha de servir per acostar posicions i buscar consensos que enforteixin la institució i, de retruc, les persones a qui serveixen les 3.000 entitats que representa la Taula.

Qui és qui?

Francina Alsina es presenta sota el paraigua de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), de la qual és presidenta. La seva candidatura té el suport de catorze federacions sòcies de la Taula. Vuit d’aquestes catorze federacions es presenten també per formar part de la junta directiva. Són entitats com Cocarmi, Dincat, ECAS o la Fundació Pere Tarrés, totes crítiques amb la gestió d’Oriol Illa.

Alsina, que afirma que vol girar full i “buscar consensos”, va explicar que la setmana passada, durant la presentació dels programes electorals, “es respirava a l’ambient que tothom tenia ganes que funcionés”. “El meu tarannà és sempre que hi hagi bona entesa”, indica. En això creu que, si guanya, l’ajudarà la seva experiència com a presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat. “Agrupem entitats de voluntaris de tota mena i de vegades els interessos i posicions no són sempre comuns, però el meu esperit és de mediadora”. En aquest sentit ella aposta per donar més protagonisme a les federacions. “A la Taula hem passat una crisi, però no és una crisi trencadora; té ànim constructiu”. Pel que fa al rol amb el Govern, Alsina opina que “cal ser amics” però sempre “apartidistes”. Des del sector crític amb la Taula s’havia retret a Illa -militant d’ERC- una excessiva proximitat al Govern.

Núria Carrera, per la seva banda, es presenta sense una candidatura conjunta al darrere. Ha estat sempre vinculada al tercer sector, i actualment és degana del Col·legi de Treball Social de Catalunya. Defensa que el seu perfil és l’opció més “neutra”. “Em presento amb la il·lusió de curar ferides. No formo part directa de cap federació, així que crec que puc representant-les totes”. Carrera opina que la Taula ha de ser més transparent i democràtica, i que s’ha d’obrir més a la gent que treballa sobre el terreny. Pel que fa al rol amb el Govern destaca: “Hem d’estar lliures de mirades partidistes, però sí que hem de tenir influència política. I només la podrem tenir si som lliures”. Aquesta influència política, diu Carrera, passa per “detectar necessitats, denunciar-les si no es cobreixen i, sobretot, arribar a acords. La Taula haurà d’assegurar-se que continua tenint influència perquè la població “tingui els drets que es mereix”, diu.

stats