La Generalitat suspendrà les cremes controlades en situacions d'alta contaminació ambiental

Territori i Sostenibilitat està elaborant un nou protocol amb més mesures per reduir les emissions

Els departaments de Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han signat un acord de col·laboració pel qual el Cos d'Agents Rurals (CAR) suspendrà les autoritzacions de crema de restes vegetals durant els episodis ambientals de contaminació i els avisos preventius que declari la direcció general de Qualitat de l'Aire i Canvi Climàtic per tal de minimitzar les emissions de contaminants a l'atmosfera.

El cos comunicarà l'excepcionalitat via SMS a les persones titulars de les autoritzacions diàriament i mentre es mantingui la situació, de manera similar a com ho fa quan s'activa el pla Alfa per perill d'incendis forestals de Catalunya. Territori i Sostenibilitat està elaborant un nou protocol amb més mesures per reduir les emissions en aquests episodis.

Aquestes actuacions es duran a terme als 40 municipis declarats com a zones de protecció especial de l'ambient atmosfèric de la conurbació de Barcelona. Aquesta zona, que comprèn les comarques del Barcelonès, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat, es coneix com a Àmbit-40. També afectarà els 38 municipis que formen part de la zona de qualitat de l'aire de la Plana de Vic i de 146 més que conformen la zona de qualitat de l'aire de les terres de Ponent.

Aquesta acció, que ja és plenament vigent, formarà part també del nou protocol per a casos d'alta contaminació ambiental que està elaborant el departament de Territori i Sostenibilitat. El protocol afegirà noves mesures a les que s'apliquen actualment, una de les quals que la limitació de vehicles a la zona de baixes emissions (ZBE) de l'àrea intrarondes de Barcelona en situació d'episodi per diòxid de nitrogen (NO2) passarà a ser estructural a partir del mes de gener.