Societat 05/03/2019

El Govern limita l'especulació amb els nous pisos protegits modificant-ne la seva qualificació

Les conselleries de Justícia i Territori pugnen per liderar el discurs sobre habitatge

Natàlia Vila
3 min
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, durant la roda de premsa posterior al consell de Govern.

BarcelonaEl Govern limita la capacitat de fer negoci amb els pisos de protecció oficial. El consell de Govern d'aquest dimarts ha aprovat un decret llei de mesures urgents per "millorar l'accés a l'habitatge" que preveu que els pisos de protecció oficial (HPO) no perdin mai el seu caràcter protegit "mentre els sòls estiguin destinats a aquesta funció urbanística o formin part del patrimoni públic".

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat que el decret -que preveu que sigui convalidat pel Parlament en un termini d'un mes- també inclou altres mesures que han de permetre fer front al dèficit d'habitatges públics de lloguer, combatre les situacions d'emergència i propiciar una moderació del preu del lloguer al mercat lliure, tot i que no ha parlat, estrictament, de regular-lo directament. "L'habitatge és un dret fonamental, per això qualsevol mesura pal·liativa que resolgui les deficiències en aquest camp és una mesura urgent", ha dit Calvet.

Així, el paquet de mesures presentades també preveu que els municipis amb una demanda residencial "forta i acreditada" hagin de construir pisos protegits en dos anys (sobre solars públics) i destinar-los majoritàriament al règim de lloguer. Igualment proposa que els pisos d'empreses i les edificacions a mig construir que faci més de dos anys que estan buides puguin ser expropiades per la Generalitat i els ajuntaments "a preu reduït" per incompliment de la funció social. Calvet també ha subratllat que la Generalitat podrà imposar multes coercitives als tenidors d'habitatges buits, entre d'altres mesures.

Liderar el discurs sobre habitatge

L'anunci d'aquest dimarts de Territori, arriba només 24 hores després que ahir el Govern fes un altre gran anunci en matèria d'habitatge, aquesta vegada de la mà de la conselleria de Justícia. La consellera Ester Capella va explicar que el seu departament modificarà una part del Codi Civil català (que preval per sobre de l'espanyol) per tal que el text permeti allargar la durada mínima dels contractes de lloguer a sis anys i a més, facultar el departament de Territori per a poder regular directament els preus dels lloguers.

Una promoció d’habitatge de protecció oficial de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, ocupada el 2017.

Calvet, però, no ha fet cap referència a aquesta capacitat de manera directa que li facilitarà, molt probablement a partir de l'any que ve, el Codi Civil. El conseller de Territori s'ha limitat a explicar el decret llei ja aprovat i no ha aclarit si faria us d'aquesta capacitat regulatòria en un futur. Segons la conselleria, el paquet de mesures que han presentat ja permet "limitar o condicionar" els preus. "Aquest decret preveu una intervenció directa en el mercat", ha afegit el conseller, en el sentit que creu que les mesures ajudaran a moderar els preus de lloguer: Calvet assegura que si la Generalitat aconsegueix augmentar l'oferta de pisos de lloguer, abaixarà el preu de mercat.

Així, per ara les úniques mesures que preveu Territori per ajudar a moderar preus (sense dictar-los directament) són, segons ha dit Calvet, la regulació dels preus dels habitatges protegits -que ja es fixa des de fa anys- o l'obligació de fer constar als contractes o als anuncis l'índex de referència. "Només els lloguers amb un preu inferior a l'índex de referència es podran beneficiar dels ajuts públics", ha afirmat el conseller. Tanmateix, el conseller ha descartat que l'índex de referència es converteixi en un element d'obligat compliment per als propietaris. "Estem en un mercat lliure", ha matisat.

Calvet ha matisat que l'esforç del seu departament se centrarà en incrementar el parc de lloguer per moderar el preu de manera indirecta i ha negat que hi hagi versions contradictòries sobre això dins el Govern.

Sobre el període dels lloguers, que Capella va situar ahir entre 6 i 10 anys, Calvet ha assegurat que durant la tramitació de la reforma del Codi Civil al Parlament hi haurà diàleg amb tots els sectors -també el privat- per poder arribar a un acord. El govern espanyol, per la seva banda, va legislar divendres que la durada mínima fos de cinc anys.

A banda de la qualificació permanent de l'HPO, l'expropiació o les multes coercitives, dins de l'enumeració de mesures per augmentar el parc de pisos de lloguer el nou decret també contempla augmentar el patrimoni públic de sòl per construir-hi habitatges públics, destinar els sòls actuals disponibles per edificar també habitatge públic o fer que els municipis puguin decidir en el seu pla urbanístic que una part del territori es dediqui exclusivament al lloguer.

Aquesta nova normativa, segons l'executiu, consta de tres objectius: fer front al dèficit d'habitatges de protecció pública de lloguer, tenir "més instruments" per combatre els desnonaments i "propiciar una moderació dels preus del lloguer" dels habitatges lliures.

stats