PROJECTE GASTRONÒMIC
Societat 23/01/2015

El Govern atura la polèmica llei feta a mida per construir El Bulli Foundation

Ferran Adrià és qui demana la paralització de la normativa per repensar la mida del projecte

Josep Pastells
3 min
PAUSA CONCEDIDA El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el cuiner Ferran Adrià i l’arquitecte Enric Ruiz-Geli durant la presentació d’El Bulli Foundation. L’equipament que s’ha de repensar el xef es farà a cala Montjoi, a Roses (Alt Empordà). L’actual projecte preveu construir més de 3.500 metres quadrats, la majoria soterrats.

GironaLa tramitació de la llei feta a mida per permetre la construcció d’El Bulli Foundation a la cala Montjoi de Roses, molt criticada pels ecologistes perquè consideren que perjudica greument el Parc Natural del Cap de Creus, ha sigut aturada pel Govern a petició del mateix promotor del projecte, el cuiner Ferran Adrià. “No es tracta de cap retirada ni suspensió, sinó d’una aturada tècnica”, va matisar ahir a la tarda el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra. La reacció del cuiner tampoc es va fer esperar i va matisar a l’ARA: “No ens fem enrere”. “Sí que comencem les obres ja amb el 20% que podem [l’ampliació de superfície que li permet l’actual normativa], i la resta serà més gran o més petit però es tirarà endavant”, va afegir el xef, que també va subratllar que l’aturada no té res a veure amb la pressió dels ecologistes, amb qui es va reunir fa deu mesos per proposar-los treballar plegats.

De fet, el director general d’Urbanisme va insistir que ha sigut el mateix Adrià qui ha dit que no té intenció de tirar endavant aquesta fase d’un projecte que també ha provocat cert malestar entre la majoria d’alcaldes del cap de Creus, que, malgrat que han admès les virtuts de la iniciativa, reclamen per als seus municipis un tracte similar al rebut per El Bulli Foundation. L’actual projecte, que té un pressupost de nou milions d’euros i preveu l’ampliació en més d’un 200% de l’actual edifici, no compleix cap normativa urbanística ni ambiental vigent en aquest espai protegit i, per tant, requereix un vestit fet a mida. Segons va detallar Serra, s’acabaran tots els tràmits per enllestir la llei i, després, es deixarà tot a punt per si cal aprovar-la en un futur. “Ja vaig dir fa temps que si arribaven al·legacions les estudiaríem amb calma”, va declarar Ferran Adrià, tot i tornar a insistir que la decisió no l’havia pres per l’oposició dels ecologistes.

“No sabem si celebrar-ho o no”

La portaveu de la Iaeden - Salvem l’Empordà, Bàrbara Schmitt, considera “una mica ambigües” les declaracions del director general d’Urbanisme. “Encara no sabem si hem de celebrar-ho o no. No sabem què passarà -admetia després d’assabentar-se de la notícia-. Si llegim entre línies les declaracions d’Agustí Serra, podem pensar que és una forma ambigua per no admetre que el projecte s’ha acabat, però també podria ser que simplement ho deixin per al pròxim govern”. En qualsevol cas, segons recorda, l’exposició pública es va acabar a mitjans de setembre: “Han tingut temps de sobres per mirar-se les al·legacions que diuen que ara resoldran. L’únic pas que els falta i ara diuen que no faran és aprovar la llei. I quan ho faran?”, es pregunta Schmitt. De moment, la portaveu de la Iaeden afirma: “Ja que ells parlen d’aturada tècnica, potser nosaltres podríem parlar d’una victòria tècnica, però agrairíem explicacions més clares de la Generalitat”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Roses, Montserrat Mindan, confia que la decisió d’aturar la llei a mida no impedirà que el projecte tiri endavant. “No en tenia coneixement, però em consta que la voluntat d’Adrià és consensuar al màxim el projecte. Sóc optimista i penso que després de l’ampliació de la superfície en un 20%, ja aprovada, es podrà arribar a un acord per construir aquest museu i espai d’investigació culinària -va assenyalar-. Ara mateix es barregen moltes coses, hi haurà eleccions i caldrà dissoldre el Parlament, i potser és més assenyat esperar a veure què passa”. Mindan va insistir que El Bulli Foundation serà molt positiu per al cap de Creus.

Interès econòmic o defensa del medi ambient?

El Bulli, que es va convertir en el millor restaurant del món, va tancar les portes el juliol del 2011 amb l’anunci que es reconvertiria en la fundació privada El Bulli Foundation, promoguda pel mateix Adrià i Juli Soler. El projecte, que preveu construir més de 3.500 metres quadrats, la majoria soterrats, té des d’un inici partidaris i detractors. Els ecologistes defensen que el seu interès econòmic i de projecció internacional no pot estar per damunt del principi d’igualtat davant la llei ni de la protecció del medi ambient. “I podria obrir la porta a projectes semblants en altres espais protegits”, va dir Bàrbara Schmitt, portaveu de la Iaeden - Salvem l’Empordà. Aquesta entitat i Depana van organitzar a l’agost una visita guiada per difondre “els perjudicis mediambientals que suposarà el projecte”. Un mes després, empresaris, comerciants i institucions de les comarques gironines es van reunir a cala Montjoi per reivindicar que El Bulli Foundation era una gran oportunitat per dinamitzar la zona i desestacionalitzar el turisme. També van afirmar que no perjudicaria el medi ambient ni el Parc Natural del Cap de Creus.

stats