Societat 05/07/2013

El Govern s'oposa "frontalment" al nou Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre i amenaça de portar-lo a Europa

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, qualifica de "lamentable" la manera com s'ha gestionat el nou pla i alerta que posa en risc la sostenibilitat ambiental del delta de l'Ebre i la preservació de la seva biodiversitat

Ara
2 min
Vistes del Delta de l'Ebre

BarcelonaEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, qualifica de "lamentable" la manera com s'ha gestionat el nou Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre i avança que, si no hi ha acord amb el govern espanyol, la Generalitat es personarà a les institucions europees per frenar-lo, ja que, segons el seu parer, posa en risc la sostenibilitat ambiental del delta de l'Ebre i la preservació de la seva biodiversitat.

El Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre va superar ahir la primera votació al Consell de l'Aigua de la Conca per àmplia majoria, malgrat l'oposició manifesta de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) i el Govern, que hi van votar en contra.

En una roda de premsa aquest divendres, Santi Vila ha assegurat que el Govern discrepa "moltíssim" de les formes i el fons del nou pla i, per això, ha reblat, "hi vam votar en contra i ho continuarem fent". El titular de Territori i Sostenibilitat ha fet una crida al ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, perquè tingui en compte els "criteris de sostenibilitat ambiental que s'han de garantir", i ha avançat que si no s'arriba a un acord amb l'Estat, la Generalitat es personarà davant la comunitat europea per frenar l'aprovació del pla.

El document del nou pla, que limita el cabal del tram final de l'Ebre a poc més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals d'aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d'hectàrees, va ser aprovat en primera instància sense el consens que s'havia donat fins ara a l'ens consultiu de la conca. Les comunitats de regants de la dreta i l'esquerra de l'Ebre van votar finalment a favor del pla i van defensar el repartiment de concessions per a nous regadius. En la reunió d'aquest dijous a Saragossa, el controvertit document va aconseguir 70 vots a favor i nou en contra –els dels representants de la Generalitat, de Cuenca Azul (on s'integra la PDE) i del partit aragonesista CHA–, així com cinc abstencions. Tot i no esdevenir cap sorpresa, el resultat va permetre fer lectures noves de l'escenari. "Per primer cop a la CHE s'aprova un document sense consens", va subratllar l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que va assistir al consell representant el Govern.

Els detractors del pla consideren que no té en compte els interessos de les Terres de l'Ebre, amb nous transvasaments a partir del mercadeig de les concessions. Subratllen que el plantejament de repartir concessions de regadiu, fins a 450.000 noves hectàrees, deixa fora de lloc la preservació del delta de l'Ebre i els preceptes d'obligat compliment de la directiva marc de l'aigua europea.

Els antitransvasament van presentar, durant la votació, un dictamen on recullen tots els incompliments que han detectat en el document respecte a la normativa europea: la qüestió del cabal ambiental, la hipoteca dels regadius, la qualitat de l'aigua o la metodologia mateix. "Quan superi la tramitació a l'estat espanyol i arribi a la UE, hi haurà advertències que no està ben redactat", va subratllar la també portaveu de la PDE, Susanna Abella.

stats