Societat 11/07/2019

El Govern vol obligar les seves fundacions i associacions a tenir òrgans de govern paritaris

És uns dels canvis que proposen per eliminar el "biaix masclista" del Codi Civil català

Laia Seró
2 min
UN TEXT AMB SIS SEGLES D’EVOLUCIÓ
 El primer exemplar del Codi Civil català, del segle XV, al costat de l’edició del 2015.

BarcelonaL'auge del feminisme ha incorporat al vocabulari diari expressions com 'sostre de vidre', que fa referència a la barrera invisible que es troben les dones per ocupar càrrecs de responsabilitat a la feina. Un dels exemples més visibles d'aquest topall són els òrgans directius d'empreses privades i organismes públics, que sovint estan acaparats per homes. Ara mateix, de fet, que es proposin dones quan toca repartir les cadires dels consells de direcció és tot just una recomanació. Però el Govern vol fer-ho llei per ara als organismes on hi té una participació majoritària, en els privats no hi entra. La consellera de Justícia ha anunciat que estan preparant un avantprojecte de llei per obligar totes aquestes fundacions i associacions a tenir consells d'administració i patronats paritaris. És uns dels canvis que el Govern ha fet públics aquest dijous per eliminar el "biaix masclista" del Codi Civil català.

La mesura també incorporaria aquelles fundacions i associacions que, malgrat ser privades, es considera que fan una funció social i que, per tant, tenen una utilitat pública. Entre els ens als quals afectaria la modificació de llei hi ha organismes com el Biocat o l'Institut Català d'Investigació Química -que ara ja té un patronat paritari-, i desenes d'associacions socials com la coordinadora Síndrome de Down de Catalunya. Des del Govern encara no han calculat quants integrants masculins faria saltar de les cúpules directives aquesta mesura, però la consellera Capella està determinada a tirar-la endavant. S'ha mostrat convençuda que hi ha consens que "el dret s'ha d'assemblar a la societat que tenim". "Tenim dones que han investigat, que han publicat i que es mereixen un espai", ha afirmat.

Aquesta paritat només no serà exigible en un cas: quan l'objecte social de les organitzacions no sigui compatible amb el fet que hi hagi meitat de dones i meitat d'homes. Per exemple, en les entitats que treballen específicament amb un dels dos gèneres.

Un rentat de cara del Codi Civil

A banda d'aquesta mesura, Capella també n'ha esbossat d'altres amb l'objectiu de suprimir les expressions masclistes del codi i els articles que encara "estigmatitzen la dona". És el cas de l'article on apareix el concepte 'exceptio plurium concubentiu', que protegeix els pares que volen defugir de la seva responsabilitat argumentant que la mare ha tingut relacions sexuals amb altres homes durant el període de concepció de la criatura. I també de totes les expressions que, per defecte, apareixen en masculí: "l'administrador", "el propietari", "el president", "el soci", "el masover"... "Aquest canvi en el llenguatge té un efecte visibilitzador molt potent i de generació de referents", ha assegurat Capella, que també ha reconegut que encara no tenen clar si utilitzaran una alternativa binària (especificant els dos gèneres) o no (amb el prefix "la persona").

Les mesures, que confia que el Parlament aprovi els pròxims mesos "sense disgustos" i entri en vigor d'aquí un any, tindrien un efecte legal immediat. El Codi Civil són els sis llibres que recullen les lleis civils de Catalunya, és a dir, les que regulen aspectes com els contractes, les parelles de fet, les últimes voluntats i les successions. Són lleis fetes des de Catalunya i que prevalen per sobre de les espanyoles.

stats