Societat 18/12/2019

Màxima pressió a les elèctriques perquè perdonin deutes

Govern, món local i entitats i associacions socials signen un conveni per alleugerir les famílies vulnerables

Gemma Garrido / Natàlia Vila
3 min
El Govern obligarà les grans elèctriques a pagar el deute acumulat per la pobresa energètica

BarcelonaEl Govern i les entitats socials redoblen la pressió sobre les companyies energètiques. Aquest dimecres van signar un conveni en què les insten a perdonar íntegrament el deute acumulat per les famílies més vulnerables i també els demanen que cessin les amenaces de tallar-los el subministrament. Aquestes són només algunes de les propostes que el Govern ha consensuat amb les administracions locals, les entitats del tercer sector i l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) amb l’objectiu de poder alleugerir la situació de centenars de famílies vulnerables i fer desaparèixer el deute que han contret després d’anys de no poder pagar les factures.

Així ho va explicar dimecres el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que va explicar que, per fer-se realitat, aquest conveni hauria d’incorporar-se a la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de la pobresa energètica. “[Les empreses] han d’acceptar les regles del joc: no assumirem cap deute”, va assegurar el conseller, que va apuntar que la resposta als impagaments és responsabilitat exclusiva de les companyies energètiques. De fet, a banda de condonar el deute milionari acumulat fins ara, a partir de la firma d’aquest conveni, l’acord entre el Govern i les entitats socials preveu que les empreses hauran de fer front al 60% dels impagaments que es produeixin.

Així doncs, la pressió sobre les energètiques és màxima. Dimecres, però, Endesa i Naturgy asseguraven que encara no havien rebut cap notificació oficial del document. “Tot el que sabem ho sabem per la premsa”, va assegurar a l’ARA el portaveu d’Endesa. L’elèctrica, de fet, no va voler valorar l’acord: “No podem valorar una proposta de conveni de la qual no tenim coneixement”, van insistir des d’Endesa. Per la seva banda, Naturgy -que a Catalunya comercialitza electricitat i distribueix i comercialitza gas- tampoc va voler posicionar-se sobre la proposta “fins a conèixer el contingut del document en profunditat”. Les dues empreses es van mostrar, això sí, disposades a seguir negociant fins a “trobar una fórmula on totes les parts s’hi sentin representades”, van matisar des d’Endesa.

“Necessito començar de zero”

Dimecres, mentre el conseller anunciava les mesures al Palau de la Generalitat, una desena de persones es van concentrar a la plaça Sant Jaume. A la protesta hi havia el Salva, de 38 anys, que en fa quatre que espera l’aprovació d’un acord que li permeti treure’s la motxilla del deute amb Endesa: ha acumulat factures impagades per valor de 4.500 euros. “És inassumible. Necessito que em condonin per començar de zero”, explicava. Sense feina, després que esclatés la bombolla immobiliària, el Salva viu en un pis amb la seva mare i el seu germà. Cap d’ells, però, té ingressos estables, i els pocs diners que entren a casa els dediquen a la hipoteca i a comprar menjar. “Si pagués la factura de la llum ens hauríem de menjar els uns als altres”, ironitza mentre demana coresponsabilitat a les energètiques.

El text acordat, que arriba després de quatre mesos de reunions i que encara ha de plantejar-se a les empreses, inclou la creació del Fons d’Atenció Solidària, que es farà servir per transferir recursos econòmics als ens locals i que es nodrirà en un 60% de les aportacions de les subministradores de llum i gas. L’altre 40% provindrà de les administracions públiques, unes condicions que, segons El Homrani, varien poc respecte a les proposades el 2017, quan el govern de la Generalitat va plantejar a les companyies assumir el cost a parts iguals i van negar-s’hi.

Fi a les amenaces de talls

L’acord, a més, arriba després de la polèmica que van generar les cartes que va enviar Endesa a 400 ajuntaments catalans reclamant-los el pagament de la meitat del deute dels ciutadans que no havien pogut afrontar els rebuts. A les cartes avisaven que si no pagaven tallarien la llum als abonats, cosa que tenien prohibida des del 2015. Segons recull la proposta, Endesa i la resta de companyies també hauran de retirar totes les demandes de reclamació de pagament de les factures.

A més, també s’estableix que les empreses paguin una quantitat addicional en concepte de costos com l’atenció a les famílies vulnerables o auditories energètiques que els ens locals cobreixen actualment amb el seu pressupost. La Generalitat calcularà anualment l’import que correspon a aquest servei i demanarà a les empreses que n’assumeixin la meitat.

Amb tot, ahir a les files de l’APE es respirava optimisme. Després de quatre anys de pressió celebren aquest pas gairebé com un triomf. “És un pas ferm que demostra que el poble s’ha enfrontat al gegant i que després de molt de temps de lluita i patiment som més a prop d’una solució”, assegurava el Jordi, un dels activistes. La portaveu de l’entitat, Maria Campuzano, va admetre el text és només una proposta i que la defensa “ferma” del conveni perquè es firmi definitivament dependrà de la Generalitat.

stats