Societat 14/05/2019

El Govern se suma a la declaració formal d'emergència climàtica

L'executiu demanarà al Parlament celebrar un ple monogràfic anual per tractar el canvi climàtic

Ara
2 min
La sequera serà un dels efectes del canvi

BarcelonaEl Govern de la Generalitat s'ha sumat aquest dimarts a diverses institucions polítiques d'arreu del món en la declaració de l'emergència climàtica i ambiental. En aquest cas, i a diferència de la resta de països, l'adhesió no s'ha impulsat des del Parlament, sinó que ha sigut el Govern el que ha pres la decisió de sumar-se a la crida. Amb la finalitat d'assolir els objectius en matèria de mitigació establerts a la llei del canvi climàtic, aprovada l'estiu del 2017, la Generalitat ha assumit els mateixos principis que les altres institucions i instarà el Parlament a celebrar un ple monogràfic anual sobre el canvi climàtic, que encara no té data fixa.

Amb l'acord, el Govern es compromet a "adoptar les mesures de simplificació administrativa necessàries per eliminar els obstacles que puguin posar en perill l'assoliment dels objectius en matèria de mitigació del canvi climàtic i de transició energètica". Les subvencions per a una mobilitat sostenible que inclogui el vehicle elèctric, l'impuls d'empreses per assolir la millora energètica i les rehabilitacions d'edificis amb criteris d'estalvi i eficiència són algunes de les fites principals que han destacat per fer front a la situació actual i que ja inclou la llei del canvi climàtic en vigor.

En aquest sentit, l'executiu ha afirmat que elaborarà, conjuntament entre el departament de Territori i Sostenibilitat i el d'Empresa i Coneixement, "una estratègia territorial per a la implantació de les instal·lacions d’energia renovable, fonamentalment eòlica i fotovoltaica, necessàries per desenvolupar la transició energètica". Des del Govern han subratllat que mantenen el compromís amb la lluita pel canvi climàtic a través de l'economia circular i les energies renovables, unes fites que encara no disposen de partides pressupostàries clares.

Amb l'adhesió, la Generalitat també ha volgut destacar la importància d'adoptar les "mesures necessàries per aturar la pèrdua de biodiversitat i promoure la recuperació d'ecosistemes", com també la de "prioritzar en les polítiques públiques les opcions amb menys impacte climàtic i més contribució a les conseqüències que se'n deriven".

L'adolescent sueca que ha impulsat un moviment global de joves contra el canvi climàtic, Greta Thunberg, ha fet menció al seu compte de Twitter de la posició del Govern de la Generalitat i ha instat a que d'altres governs i parlaments del continent li segueixin les passes.

stats