Presó incondicional per l’assassinat de Gabriel Cruz

Segons els agents, la detinguda va planificar matar el nen perquè era “el més important” per al seu pare

El jutge no en té cap dubte i la fiscalia i els investigadors tampoc. Consideren que l’autora confessa del crim, Ana Julia Quezada, va segrestar i assassinar Gabriel Cruz el 27 de febrer, el mateix dia que el menor va desaparèixer. Segons els investigadors, la dona va actuar tota sola i de manera premeditada. El magistrat del cas va dictar ahir presó incondicional per a Quezada per assassinat i detenció il·legal i un delicte contra la integritat del menor. D’aquesta manera, tomba el relat de la detinguda, que fins ara havia admès haver matat el petit però en defensa pròpia, perquè diu que el nen l’hauria intentat agredir.

Com que la causa està sota secret de sumari, el mòbil del crim continua sent una incògnita, però els responsables de la investigació de la Guàrdia Civil van admetre ahir en una compareixença pública que era “evident” que hi havia influït el fet que el Gabriel era “el més important” per al seu pare, la parella de Quezada. Una de les explicacions és que l’autora confessa del crim matés el petit perquè n’estava gelosa, ja que Ángel Cruz “dedicava totes les hores lliures que tenia” al nen.

El tinent coronel de la comandància de la Guàrdia Civil d’Almeria, José Hernández Mosquera, i el comandant de la Unitat Central d’Operacions (UCO), Juan Jesús Reina, van definir Quezada com una persona “amb una fredor màxima, possessiva, egocèntrica, que no es preocupa pels altres, que demostra una gran ansietat quan les coses li són negatives i molt manipuladora”. Els agents van detenir-la diumenge passat mentre traslladava el cos del petit al maleter. Els agents creuen que la detinguda va mantenir el cadàver “al mateix lloc”, enterrat en una fossa a prop de la casa que s’estava arreglant amb el pare del menor -en una finca a uns 5 quilòmetres d’on va desaparèixer- cobert amb “terra, pedres de jardineria i fustes”.

No va ser en defensa pròpia

Fins ara Quezada ha insistit que va actuar en defensa pròpia. El seu relat és que la tarda del 27 de febrer el petit va pujar voluntàriament al seu cotxe, que van anar a la finca on ella i el pare s’estaven arreglant una casa i que, un cop allà, el menor hauria intentat agredir-la. La detinguda sosté que va acabar colpejant-lo amb el mànec d’una destral. “El Gabriel en cap moment va poder fer els insults i agressions que va descriure la detinguda”, va assegurar Reina ahir, que va destacar que els pares del menor l’havien educat “en l’amor i en el respecte”.

Els investigadors van sospitar de Quezada des del principi i van anar estrenyent el cercle per provocar que fes un moviment en fals. El va fer diumenge, quan va desenterrar el cos del petit per traslladar-lo. “Conduïa desorientada, ni ella sabia on anava amb el cotxe”, va dir Reina.

Fins llavors la dona havia intentat desviar l’atenció dels investigadors, per exemple amb la troballa de la samarreta del menor. La Guàrdia Civil creu que la va deixar “a prop d’on vivia una exparella seva” per “orientar” la recerca cap a aquesta banda. També pretenia “donar esperances” al pare del nen amb la troballa, que havia preparat ella mateixa, i reforçar la idea que es tractava d’un segrest. L’estratègia no va funcionar, i el fet que la peça de roba estigués seca en un lloc on havia plogut la va convertir en la principal sospitosa.