Societat 20/08/2020

Discrepàncies a la Comunitat de Madrid sobre la presencialitat a les escoles

Catalunya, Galícia i Aragó prioritzaran l'obertura de les aules i es plantegen l'ús de la mascareta entre professors i alumnes

Núria Rius Montaner / G.g.g.
4 min
Illa insta a les comunitats a aprovar "mesures coordinades" a les escoles davant el covid-19

Madrid / BarcelonaEl covid-19 està marcant l'arrencada del nou curs lectiu, i la sensació de falta de planificació a poques setmanes per engegar les classes preocupa tant als professors com a les famílies. Els governs tampoc s'hi posen d'acord i, per exemple, mentre la Generalitat defensa que el 14 de setembre els alumnes catalans tornaran a les escoles i que les decisions es prendran "municipi a municipi", a la Comunitat de Madrid creix la incertesa sobre les condicions d'obertura de les aules.

El conseller de Sanitat madrileny, Enrique Ruiz Escudero, ha admès en una entrevista a la SER que, en aquests moments, el govern regional no avalaria un inici de curs presencial "al cent per cent" a causa de l'elevada transmissió del virus. "És una decisió que cal mesurar molt bé, però insisteixo: en un escenari de creixement de casos i, sobretot, amb la xifra de contagis que tenim, per descomptat que jo no m'ho plantejaria", ha afirmat el popular, que ha afegit que abans de decidir-ho és "important" valorar l'evolució epidemiològica de la comunitat i "no només la situació estrictament particular de cada escola, aula o grup de convivència".

Amb tot, el vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado (Cs), ha sortit al pas i ha assegurat que cal obrir tant com sigui possible les escoles perquè, d'una altra manera, es "condemnaria a milers de pares i mares" a deixar la seva feina per tenir cura dels seus fills, amb la "garrotada econòmica" que aquest fet suposaria. "Portem treballant ja quatre mesos perquè la tornada escolar sigui presencial. De fet, tot el que estem fent va en aquesta línia. Crec que hem de continuar fent-ho fins a l'últim dia", ha asseverat.

Així, sembla que les declaracions de Ruiz Escudero no han quallat al si del govern madrileny. De fet, aquests extrems també contrasten amb les dels seus homòlegs català, aragonès i gallec. El conseller d'Educació, Josep Bargalló ha reiterat aquest dijous que les escoles obriran "amb les condicions sanitàries que en aquell moment es marquin" i que es decidirà "cas per cas" quines mesures de protecció engegar.

El debat de la mascareta obligatòria

L'últim document del ministeri de Sanitat fet públic fins ara recull, entre altres coses, l'obligació de mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres, també en el cas d'educació primària i infantil, establir "grups estables de convivència d'entre 15 i 20 alumnes" i l'ús de la mascareta per part dels alumnes en cas que no puguin respectar la distància de seguretat, així com en el cas dels professors.

Bargalló ha dit que en alguns territoris els estudiants de més de 10 anys "segurament" hauran de portar mascareta a classe. A més, ha assegurat que la conselleria garantirà que no hi hagi "sobreratios" a les aules amb la contractació de més docents, però ha apuntat que seria equivocat pensar "que l'única cosa important per donar seguretat a l'obertura de centres és el nombre d'alumnes per grup".

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, va avançar dimecres que la seva aposta és adoptar mascaretes a les aules tant per als alumnes de més de sis anys com per als professors. També va anunciar un cribatge específic a partir de la setmana vinent per als 40.000 professors d'educació no universitària, tant de l'escola pública com de la concertada.

També a l'Aragó, on començaran les classes el proper 7 de setembre, es proposarà que els alumnes majors de sis anys facin servir la mascareta. De la mateixa manera que ho planteja Catalunya, el president aragonès, Javier Lambán, aposta per començar el curs amb la màxima presencialitat possible, però no descarta una alternança d'alumnes a partir de tercer d'ESO.

Al País Valencià, en canvi, encara no es planteja l'ús de la mascareta generalitzada a les escoles, segons ha dit aquest dijous el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Amb tot, coincideix amb Catalunya, Galícia i l'Aragó que cal prioritzar l'obertura de les escoles. "Hem de ser conscients que hem de garantir en la mesura del possible la màxima presencialitat dels estudiants. El que volem és que tinguin la major capacitat d'aprenentatge", ha assegurat Puig.

Protocols homogenis a tot l'Estat

Com va passar fa una setmana amb les restriccions al voltant del tabac i els locals d'oci nocturn, ara el ministeri de Sanitat ha fet una crida perquè la coordinació entre comunitats autònomes també sigui una realitat en matèria educativa per prevenir els contagis a les escoles. En aquest sentit, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha instat els diferents consellers de Salut de les comunitats autònomes a "adoptar un nou paquet de mesures de salut pública homogènies" de cara a l'inici del nou curs escolar. El ministre ha traslladat aquest missatge aprofitant el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut d'aquest dimecres.

En aquest sentit, el ministre de Sanitat ha assegurat que les propostes que ha plantejat al Consell Interterritorial han tingut "una bona acollida" i ha insistit en la importància d'adoptar "les mesures oportunes amb contundència" per controlar la pandèmia. Feijóo és un dels presidents que més insisteix públicament en la necessitat d'un "protocol únic" per a tot el territori espanyol. El ministeri d’Educació va anunciar dimecres la convocatòria d’una conferència conjunta d’educació i sanitat amb els respectius ministres i consellers de tots dos àmbits per arribar a un acord el 27 d’agost.

stats