Inhabiliten un mosso durant dos anys per haver bufetejat un manifestant

L'agent de la Brigada Mòbil el va agafar pel coll i li va pegar dues vegades

L’Audiència de Barcelona ha condemnat un mosso d’esquadra a sis mesos de presó –que difícilment haurà de complir–, dos anys d’inhabilitació per fer de policia i 2.090 euros d’indemnització perquè l’1 de maig del 2012 va bufetejar un manifestant. El policia, de la Brigada Mòbil, és culpable d’un delicte contra la integritat moral i una falta de maltractaments sense causar lesió. El manifestant agredit, David Guàrdia, reclamava set anys de presó a l’agent en una denúncia que també l’acusava de detenció il·legal, però la sentència l’ha absolt d’aquest últim delicte.

Tot plegat va passar a les cinc de la tarda prop de la plaça Goya, quan Guàrdia anava a la manifestació alternativa de l’1 de Maig del 2012. Allà es va trobar un cordó policial que havia aturat tres amics seus per identificar-los. Ell, assegura, va preguntar als agents per què els identificaven i el mosso acusat li va respondre “de manera agressiva i violenta” que no n’havia de fer res. Aquí va començar l’agressió.

Segons la sentència, uns agents de la Brigada Mòbil van exigir a tres persones que anaven amb Guàrdia que s’identifiquessin. Ell va demanar explicacions i va reclamar, al seu torn, que els agents també s’identifiquessin. Amb això n’hi va haver prou perquè el policia condemnat l’agafés “amb violència” i li clavés una bufetada a la cara i li fes caure les ulleres, sense que hagi quedat acreditat que el manifestant “mostrés cap actitud agressiva cap als agents”.

Després el mosso va apartar Guàrdia del grup, el va agafar pel coll “de manera altament humiliant”, el va dur a empentes darrere una furgoneta, on li va tornar a pegar. Un veí va gravar aquest fragment de l’agressió: en un vídeo que al seu moment va publicar 'El Periódico' es veu com l’agent empeny Guàrdia, l’estampa contra una furgoneta i, mentre parlen, li clava una altra bufetada. Després, el van identificar i el van deixar marxar.

Guàrdia valora positivament la sentència, que considera una victòria tenint en compte que el jutge d’instrucció, d’entrada, va arxivar el cas perquè, segons assegura, els policies van declarar que no podien identificar l’autor de l’agressió. “Va ser per una resposta parlamentària del llavors conseller Felip Puig, que va dir que s’havia apartat temporalment aquell policia; vam saber que els Mossos sí que l'havien identificat, i amb això el jutge va haver de reobrir el cas”, explica. Lamenta que si no hagués estat per això, i perquè un veí va gravar el que havia passat, no hauria tingut possibilitats de guanyar el cas. “No hi ha prou mecanismes per evitar i corregir abusos policials”, assegura Guàrdia, i critica la inacció del Govern per investigar aquest cas de mala praxi: “Ni tan sols em van citar per investigar què havia passat”.

El Centre de Defensa dels Drets Humans Irídia valora “molt positivament” la sentència, perquè “dona una resposta adequada i reparadora per a la víctima i, alhora, el missatge que aquest tipus d’actuacions no són tolerables i no queden impunes”.