El ministeri proposa que els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil cobrin igual que els dels Mossos

Zoido ofereix una partida de fins a 1.500 milions d'euros repartida durant tres anys

El ministeri de l'Interior ha ofert aquest dimarts a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil l'equiparació "completa i total" dels seus sous respecte als dels Mossos d'Esquadra. El ministeri proposa una partida de "fins a un límit de 1.500 milions d'euros" repartida durant els pròxims tres anys.

La proposta l'ha plantejat el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, a la reunió del Consell de la Policia Nacional; Zoido s'ha compromès a destinar "la mateixa quantitat per agent que el que marquen els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per finançar els membres dels Mossos d'Esquadra".

Fonts d'Interior expliquen que la millora salarial comporta també una equiparació pel que fa a drets laborals. "El ministeri proposa una equiparació integral que suposa que els agents de la Policia i de la Guàrdia Civil tindran tots els drets i totes les obligacions de què gaudeixen els Mossos d'Esquadra", assenyalen.

La proposta arriba després de la polèmica per les condicions dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil enviats a Catalunya per impedir la celebració del referèndum l'1-O. Els sindicats van denunciar activament les condicions de l'allotjament dels policies, pel fet que estiguessin en vaixells -un d'ells el famós vaixell del Piuet- i càmpings, pel menjar, per la falta de dies de permís, per la durada de l'estada i pel fet que cobressin salaris més baixos que els dels Mossos d'Esquadra. 

Precisament després de la reunió, Zoido s'ha acostat als sindicalistes que protestaven davant de la seu de la direcció general de la Policia a Madrid, entre els quals hi havia una persona disfressada de Piuet.

La proposta que ha posat Interior sobre la taula al·ludeix a la "llarga negociació" amb els sindicats, que li reclamen un compromís per fixar quantia i terminis per a l'equiparació, que, segons els seus càlculs, necessita 1.500 milions des del 2018 fins al 2020. El document fa referència només als Mossos i, per tant, no cita l'Ertzaintza.

Segons el Sindicat Unificat de Policia, actualment un agent de rang 1 dels Mossos cobra 34.631,8 euros; un agent de la policia foral, 27.458,25; un policia nacional, 24.512,7, i un guàrdia civil, 24.512,9.