Publicitat
Publicitat

SOCIETAT

Intermón denuncia que la cooperació catalana ha patit una retallada d'un 70%

L'entitat demana al govern espanyol que en els pressupostos "freni la sagnia" que implica el descens de les ajudes oficials al desenvolupament

L'aportació de Catalunya a la cooperació internacional ha disminuït un 70%, la retallada més gran de la història, i no arriba ni al 0,03% de la renda nacional bruta (RNB), segons l'informe 'La realitat de l'ajuda 2011', presentat avui simultàniament a Madrid i Barcelona per l'ONG Intermón-Oxfam. La cooperació és la política pública de la Generalitat que pateix la retallada més gran, afirma l'ONG, ja que l'Agència Catalana de Cooperació ha vist reduït el seu pressupost dels 49 milions d'euros del 2010 fins als 15 milions el 2012.

En termes de renda per càpita, Catalunya segueix disminuint la seva contribució perquè el 2009 va destinar-hi 7,67 euros per habitant, mentre que el 2010 van ser 7,55 euros, lluny dels 32,20 euros de Navarra, o els 20,36 del País Basc. Intermón Oxfam ha demanat al govern central, amb vista a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat, que "freni la sagnia" que implica el descens de l'ajuda oficial al desenvolupament (AOD), que des que va començar la crisi s'ha reduït, segons denuncia, en un 40 per cent a Espanya.

A la presentació de l'informe 'La realitat de l'ajuda 2011', Intermón ha lamentat el declivi de l'ajuda al desenvolupament i la pèrdua de la seva "qualitat, claredat i impacte". Les partides per finançar els serveis socials bàsics, com salut i educació, es van reduir a la meitat, gairebé el 50% de l'aportació a la lluita contra la fam es va fer en forma de crèdits –no amb donacions– que els països empobrits hauran de tornar amb interessos i Espanya va repartir el seu esforç en contribucions a 152 països, la majoria massa petites per causar impactes sostenibles.

Són algunes de les conclusions d'aquest informe, que indica que el 39% de l'ajuda es va destinar a sectors menys vitals i un 28% a països no prioritaris. Per això, Intermón planteja eliminar "la gran fragmentació" de l'ajuda espanyola i "focalitzar-la als països més pobres, en els quals es pot aconseguir un impacte més gran", ha explicat el director de campanyes i estudis, Jaime Atienza. "Reduir l'ajuda al desenvolupament no és la solució per sortir de la crisi, sinó tot el contrari. Una cooperació ben entesa i executada podria contribuir a la prosperitat als països amb els quals interactuem, cosa que permetria remuntar la crisi de forma més ràpida i compartida", ha defensat el representant d'Intermón.

Ha posat com a exemple la política de Regne Unit, que ha decidit "fer una inversió intel·ligent i mantenir l'ajuda, fent les retallades en d'altres partides". "Espanya, en dos anys de retallades, ja ha reduït la seva ajuda en un 40%; s'ha passat de la ratlla en la reducció de l'ajuda que ja hem viscut", ha lamentat Atienza, que ha demanat acabar "amb la sagnia i la reducció dràstica" d'aquesta partida.

Intermón exposa que "la cooperació pot ser una inversió vital i l'ajuda al desenvolupament pot representar part de la solució, no del problema". L'ONG inclou, entre les seves propostes al govern, que defensi la justícia alimentària i que avanci en la posada en marxa de noves vies de finançament en els fòrums internacionals, com la taxa a les transaccions financeres.

També planteja l'obligació de retre comptes de forma transparent sobre el destí de l'ajuda i el seu impacte; modernitzar l'organització i la gestió d'aquests fons que realitza la cooperació espanyola, i enfortir les capacitat dels països pobres per sortir pels seus propis mitjans de la pobresa amb mecanismes que els donin més responsabilitat i protagonisme.

Intermón anima l'executiu a mantenir el compromís d'assolir el 0,7 per cent de la renda nacional per al 2015. A partir de 2004, quan s'hi va destinar el 0,24 per cent, es va iniciar un ascens fins al 2009, que va arribar al 0,46%; les retallades iniciades el 2010 van fer retrocedir aquest índex fins al 0,43%, recorda.

"Aquest retrocés serà més important, ja que les retallades aplicades en l'última etapa del govern anterior –i consolidades el desembre de 2011 per l'actual executiu– han fet disminuir l'AOD fins a nivells de 2005 –0,29%–", vaticina l'organització.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de