Societat 25/04/2018

El Vaticà intenta frenar l'eutanàsia passiva d'un nen al Regne Unit

Els pares han apel·lat a la justícia britànica perquè rebi tractament a Roma però perden el recurs

Quim Aranda
2 min
Membres de la tripulació d’un avió medicalitzat alemanys abandonen l’hospital Alder Hey de Liverpool, on es troba ingressat el nadó

LondresUn drama familiar amenaça d'esdevenir una petita crisi diplomàtica entre Itàlia, el Vaticà i el Regne Unit. És el cas del petit Alfie Evans, un nen de Liverpool que està a punt de complir dos anys i que fa setze mesos que està ingressat, en estat gairebé vegetatiu, a l'Alder Hey Children's Hospital de la ciutat. L'Alfie té una greu malaltia degenerativa del cervell no identificada. El febrer passat un jutge britànic del tercer tribunal més alt del país va autoritzar que el centre mèdic li retirés el suport mecànic que mantenia el nen amb vida.

L'hospital havia presentat el cas veient que l'Alfie no millorava i creient que continuar el tractament no suposava respectar "el millor interès" de la criatura. Els pares, però, defensats pel Christian Legal Centre, van apel·lar la decisió –i van perdre en dues ocasions–. Així, dilluns al vespre l'hospital va desconnectar l'Alfie. De moment, però, el nen segueix viu.

A més a més, en un inesperat gir de guió, el mateix dilluns el ministeri d'Exteriors italià concedia la nacionalitat al nen i despertava l'esperança dels pares, primer, de poder aturar la decisió de la justícia britànica –cosa que no van aconseguir–, i segon, de poder traslladar l'Alfie a un centre mèdic de Roma on alguns especialistes creuen que podria tenir una oportunitat. L'hospital italià està vinculat al Vaticà, que, des del primer moment, ha donat suport als pares en la seva lluita. De fet, el papa Francesc va piular aquesta setmana que se sentia "commogut per la solidaritat i les pregàries dedicades al petit Alfie". Alhora, Francesc feia una "crida perquè s'escolti el patiment dels pares, i que se satisfaci la seva voluntat de buscar un nou tractament".

D'altra banda, dimarts un altre tribunal de Manchester va negar el dret dels pares a treure del país el nen i endur-se'l a Roma. Una vegada més, la decisió ha estat recorreguda per la família davant del tribunal d'apel·lació. La vista va tenir lloc ahir i un dels arguments de la defensa va ser el "significatiu canvi en les circumstàncies", ja que fa quaranta-vuit hores que l'Alfie és viu sense cap mena de suport. Un altre dels arguments presentats per l'equip legal dels pares és que una ambulància aèria militar, "requerida pel Papa", estava ahir llesta per traslladar el nen a Roma si la justícia britànica hi donava finalment llum verda. A última hora d'aquest dimecres, però, s'ha conegut la decisió del tribunal, que ha denegat l'últim intent dels pares d'evitar que es complís la primera decisió de la justícia britànica.

El cas ha trencat la tranquil·litat de l'hospital, que dilluns va patir un intent d'assalt d'un grup de 200 persones que donaven suport a la família i intentaven entrar al centre per impedir la desconnexió de la criatura. Més enllà de les dramàtiques circumstàncies del cas, i de l'ús que n'han fet diferents grups cristians, els especialistes creuen que de fons es debat una qüestió prou rellevant: qui pot decidir què és el millor per als fills? ¿Els pares, un tribunal o els metges? L'any passat, el Regne Unit ja va viure un cas molt similar de pugna legal per si s'havia de mantenir el tractament mèdic a un nen, Charlie Gard, d'onze mesos, també malalt terminal, que va acabar morint.

stats