Societat 09/08/2013

L'Institut de Ciències Fotòniques, primer centre al món en física i astronomia

Al rànquing internacional Excellence també hi apareixen l'ICREA, la UAB, la UPC i l'Institut de Física d'Altes Energies

Acn
2 min

CastelldefelsL'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) és el primer centre al món en física i astronomia segons el rànquing internacional Excellence. Aquest rànquing fa una foto mundial d'aquells centres punters en 17 àmbits d'investigació. En el cas català, l'ICFO se situa en primera posició en física i astronomia, però a la mateixa categoria també hi apareix l'Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) en tercera posició. Al rànquing també hi surten l'Institut de Física d'Altes Energies (18è lloc), la Universitat Autònoma de Barcelona i la Politècnica de Catalunya (UPC).

El director de l'ICFO, Lluís Torner, ha celebrat a l'ACN aquesta fita i ha considerat que es tracta d'un rànquing i una categoria "excepcional". Torner explica que aquesta classificació mesura aquells centres amb punts d'excel·lència i que porten a terme investigacions amb gran impacte mundial. En aquest sentit, afegeix que la bona posició del centre s'explica perquè "una part molt gran de les coses que fa l'ICFO són d'impacte mundial" i que el resultat és també conseqüència que hi treballa "gent molt competent en molts àmbits".

Entre les investigacions que porten a terme, Torner destaca els temes relacionats amb nanomedicina, que utilitza tècniques basades en la llum làser per diagnosticar malalties anys abans que es manifestin, quan encara són només processos que afecten algunes cèl·lules o, fins i tot, part d'aquestes. Altres àmbits de recerca al centre són els nous materials, com el grafè, o les tecnologies fotovoltaiques.

Catalunya, puntera al món

Torner ha celebrat la posició aconseguida per l'ICFO, però destaca que no és l'únic centre català que aconsegueix una molt bona posició en aquest rànguing, ja que també hi apareixen l'ICREA, l'Institut de Física d'Altes Energies, la UAB i la UPC. "Això vol dir que tenim un model de recerca molt competitiu", afirma.

El director de l'ICFO reconeix que tots els centres de l'estat espanyol tenen "problemes seriosos de finançament" però ha puntualitzat que a Catalunya la situació és millor perquè els centres catalans capten diners de l'estranger. Per exemple, per cada euro que inverteix l'administració pública en l'ICFO, el centre n'aconsegueix dos més de finançament internacional, especialment d'Europa. "Estem en condicions difícils, però com que aconseguim molts recursos internacionals podem continuar funcionant a un ritme adequat", explica.

De fet, Torner assegura que tot i aquesta situació econòmica, Catalunya és un dels llocs escollits per aquells joves investigadors que volen portar a terme investigacions molt punteres. "La gent sap que aquí tenim problemes econòmics, però també sap que a Catalunya es fa recerca molt puntera", emfatitza.

Torner posa en valor aquest aspecte, ja que recorda que Catalunya "no és Massachusetts" i amb "recursos molt modestos" aconsegueix obtenir més finançament per "seguir fent recerca a nivell mundial". La clau de l'èxit és, segons ell, el model de recerca de la qual s'ha dotat el país i la gent que hi treballa.

stats