L'aigua radioactiva de Fukushima s'està filtrant al mar

L'Autoritat de Regulació Nuclear del Japó té la "ferma sospita" que l'aigua altament radioactiva de l'accidentada central s'està filtrant cap al mar

L'Autoritat de Regulació Nuclear del Japó (NRA) ha indicat avui que té sospites fermes que l'aigua altament radioactiva que es concentra a la central nuclear de Fukushima s'està filtrant al sòl i va a parar al mar.  

"Hem de trobar la causa que hi ha darrere d'aquests alts nivells de contaminació, i establir mesures per solucionar-ho", ha afirmat el president de la NRA, Shunichi Tanaka, arran de les informacions que indiquen que els nivells de concentració d'estronci i cesi radioactiu en mostres d'aigua subterrània s'han disparat. 

De moment es desconeixen les causes de l'increment dels nivells de contaminació, però l'empresa creu que el focus pot ser un pou prop del mar.

Alts nivells de material radioactiu

L'operadora de la central, Tokyo Electric Power (Tepco), va analitzar dimarts l'aigua subterrània i va detectar nivells de materials radioactius fins a 100 vegades més elevats que els registrats divendres passat. Tepco ha adoptat mesures per segellar l'aigua contaminada, tot i que, segons la NRA, l'empresa no pot controlar la propagació de tots els materials contaminats cap al mar. L'elèctrica ha comunicat que de moment no ha detectat "un impacte significatiu" a l'entorn.

Mor de càncer un dels "herois de Fukushima"

El director de Fukushima durant la crisi nuclear del 2011, i un dels "herois" que es van quedar a la central després d'activar-se l'alarma atòmica, Masao Yoshida, va morir dimarts als 58 anys, víctima d'un càncer.

Yoshida, que va deixar el seu càrrec nou mesos després de l'accident per poder rebre tractament mèdic contra el càncer d'esòfag que patia, va ser condecorat juntament amb els seus companys, l'any 2011, amb el premi Príncep d'Astúries de la concòrdia, pel "valor i el comportament exemplar" d'aquells treballadors que van arriscar les seves vides i no van abandonar els seus llocs de treball.

Més continguts de