El carrer Llibertat i la seva aposta per la vida rural guanya el concurs de guarniments de les festes de Gràcia

El carrer Verdi del Mig i la plaça Rovira obtenen el segon i el tercer premi

Vestits de color groc, cridant per l’alliberació dels presos polítics i celebrant la seva estrena com a carrer millor guarnit de la Festa Major de Gràcia. Així acabavA la seva tarda gloriosa la comissió del carrer Llibertat.

El jurat responsable de valorar els 21 carrers i places que han decorat el barri de Gràcia va catalogar 'Els sons rurals' de la zona baixa del districte com el passeig més complet d’aquest 2018. Una primera posició que va quedar molt ajustada amb la proposta de Verdi del Mig, rememorant l’antiga Roma amb el lema ‘Ave, Verdi’, mentre que a més distància es completava l'escalafó d’honor amb la iniciativa de la plaça Rovira i Trias de convertir l’espai en una botiga de roba i complements.

La representant de la comissió del carrer Llibertat, Cristina Alcera, va posar en valor “el detall artístic i la qualitat en cada petit aspecte del guarniment” com a motius claus del reconeixement. Una cura que es veu reflexada de principi a fi. Des del rellotge de sol que dona la benvinguda a la granja urbanita fins a l’espantaocells que posa fi a l’utopia camperola. Alvocats que s’aprofiten fins a l’os, gallines, trossos de tela a quadres, cartells que diuen ‘Cuac, cuac’ i pernils que pengen d’un sostre. Tot és part d’un somni que ni la pluja ha esguerrat. Davant la decepció col·lectiva, Alcera apuntava “a nosaltres no ens ha afectat gaire”.


Recel unànime

El premi a Llibertat, que se’ls ha concedit en el seu vintè aniversari de participacions al paisatge gracienc d’agost, no ha estat exempt de polèmica. De fet, abans que s’anunciessin els tres primers guardonats, ja es trobava a faltar una agrupació: el carrer Progrés i la seva popular aposta per 'El llibre de la selva'. Lluny d’aparèixer cap voluntat competidora, els mateixos participants es lloaven els uns als altres i tots coincidien en la gran feina de la via que, precisament, arriba fins a Llibertat. Àlex Giménez, membre de la comissió de Verdi del Mig, lamentava la decisió del jurat: “és injust que no guanyi la feinada que han organitzat a Progrés, i se’ls relegui a una cinquena posició”.

El ruixat que ha caigut aquesta tarda tarda ha trasbalsat els guarniments de molts dels carrers. Tot i així, l’acte clàssic d’entrega, atorgat normalment a la plaça de la Vila de Gràcia, s'ha traslladat a l’escola Josep Maria Jujol. Allà, en record dels atemptats del 17-A i rememorant les víctimes, disset infants han acolorit amb el palmell de les seves mans un símbol per la pau.

També s'han premiat específicament l’ús de material reutilitzat de Plaça Rovira i Trias, el sostre i lateral del carrer Jesús, el detall artístic de Joan Blanques de baix de tot, la il·luminació del carrer Fraternitat o la portalada d’entrada a Verdi del Mig. Sigui com sigui, el darrer càntic col·lectiu copsava l’esperit del barri a la perfecció: “avui les birres es fan a Llibertat”.