Societat 02/07/2019

MŪTĀRE Educació, la cultura que transforma

Olga Vallejo
2 min
Els participants, aquest dimarts, durant la primera jornada.

BarcelonaLa Fundació Carulla organitza MŪTĀRE Educació, un espai obert de trobada per a mestres, educadors, artistes i agents culturals, on destaquen la importància de la cultura i les arts en l’educació del segle XXI i valoren els centres educatius com a generadors de coneixements i continguts.

Del 2 al 4 de juliol, la Nau Bostik acull les jornades que connecten dos motors clau de transformació com són el sector cultural i l’educatiu. Aquest dimarts ha tingut lloc una sessió plenària amb uns 200 participants, una oportunitat per “imaginar i cocrear l’escenari ideal on les arts i la cultura treballen des de l’escola com a element per acompanyar el creixement de ciutadans amb consciència crítica i capacitat per fer front als nous reptes que planteja el món d’avui i el de demà”, segons Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla. En la mateixa línia, a la conferència inaugural, Angélica Sátiro, facilitadora de processos creatius i experta internacional en creativitat i pedagogia, revelava quins són els reptes de l’educació del segle XXI i les eines que ens ajuden a superar-los, partint de la idea que l’art també és un recurs per aprendre, motivar, pensar i transformar, que ajuda a millorar l’entorn, la ciutat i la societat. També s'han presentat quatre projectes d’èxit –Planters - ConArte Internacional, Versembrant, Quatre Cordes i Escoles Tàndem amb l’Escola Miquel Bleach i el MNAC– liderats per entitats culturals que treballen amb escoles i instituts i aconsegueixen canvis en l’alumnat, el barri i la comunitat. S'ha dut a terme un 'workshop' amb tots els assistents, amb la voluntat d’identificar els elements que faciliten la intervenció d’agents i projectes culturals i artístics a l’escola. Al setembre s'editarà un document de síntesi en què es reflectiran tots els aprenentatges de MŪTĀRE Educació.

Formació en pedagogies artístiques

El 3 i el 4 de juliol, les jornades es dedicaran a impulsar el desenvolupament de pedagogies d’educació cultural i artística, descobrir noves perspectives i sensibilitats envers la importància i l’accés a processos culturals i artístics, i oferir eines per a la creació artística en qualsevol etapa educativa. El ballarí Aimar Pérez, l’artista i il·lustrador Rafa Castañer, la fotògrafa Tanit Plana i el col·lectiu Comusitària dinamitzen una sèrie de tallers centrats en el moviment, el dibuix i la pintura, la fotografia i l’acompanyament de processos artístics comunitaris. També es compartiran experiències educatives que aposten per la cultura i les arts.

stats