CORRUPCIÓ

Manuel Bustos, investigat per encobrir suborns a l’Ajuntament

És la 33a peça del cas Mercuri arran de les escoltes telefòniques

L’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos i l’excap d’Urbanisme Manuel Somoza presumptament van tenir coneixement de la possible existència de suborns d’empresaris al regidor del PP Jordi Soriano, i no tan sols no ho van denunciar, sinó que el van encobrir i van orquestrar un pla per fer callar l’empresari que ho volia esbombar. Això és el que diu la interlocutòria de la jutge del cas Mercuri, Beatriz Faura, amb la qual decideix obrir la 33a peça separada del cas. Segons la informació que els Mossos d’Esquadra han enviat a la jutge, l’empresari José Ríos va voler fer arribar una memòria USB a l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, amb un vídeo en què en teoria es veia com es pagaven suborns al llavors regidor Jordi Soriano (PP) a canvi de rebre contractes d’obres públiques.

Conxorxa per fer-lo callar

La interlocutòria diu que Ríos hauria fet arribar aquesta informació a Bustos -a través del seu oncle, Melquíades Garrido- perquè prèviament l’Ajuntament l’havia denunciat per abocaments il·legals al Parc Agrari de Sabadell i estava “molt enfadat”. Quan l’exalcalde en va tenir coneixement, presumptament va ordenar solucionar el problema. És en aquest context quan el llavors cap d’Urbanisme, Manuel Somoza, el de la Policia Municipal, José Miguel Duran, i l’encara cap de l’assessoria jurídica de l’Ajuntament, Marcel Galofré, s’haurien conxorxat per reunir-se amb Ríos “amb la clara finalitat de persuadir-lo perquè no digués ni denunciés res”.

Segons la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que ahir va denunciar el cas, els implicats “podrien ser autors d’un delicte contra l’administració pública en la modalitat d’omissió del deure de perseguir delictes”, perquè en lloc de denunciar el suborn que suposadament es veia al vídeo haurien dit a l’empresari que en cas de suborn tan responsable és qui el paga com qui el rep. A la reunió, segons les investigacions fetes fins ara, s’havia convocat Ríos amb l’excusa de parlar sobre uns abocaments de terres en una finca agrícola però l’entitat assegura que en realitat s’hi va parlar dels suborns, de la gravació en vídeo i de “possibles espionatges a regidors de l’Ajuntament i les seves famílies”.

Sabadell Lliure de Corrupció va dir que els Mossos d’Esquadra han descobert la trama “basant-se en les converses telefòniques, les declaracions dels implicats i el material obtingut, especialment de l’ordinador de Melquíades Garrido, president del Gremi de Constructors i oncle de Manuel Bustos”, que hauria fet de pont entre l’empresari i el llavors alcalde per fer-li arribar la memòria. Malgrat això, tot indica que els investigadors dels Mossos no han aconseguit el vídeo del presumpte suborn, encara que sí que tindrien una captura de pantalla de l’ordinador de Garrido.

Més continguts de