"Moltes gràcies": flors a les escoles per agrair l'esforç fet pel referèndum

Alumnes de centres com el Diputació, a Barcelona, han arribat a classe amb mostres d'agraïment

A la porta de l'escola Diputació, a l'Esquerra de l'Eixample de Barcelona, avui se succeïen les abraçades, les encaixades de mans i els somriures còmplices. Ha estat un cap de setmana llarg i intens per a moltes de les famílies que porten els fills a l'escola, que ahir va funcionar com a col·legi electoral i que tot i l'ensurt de l'arribada –pels dos extrems del carrer– dels antiavalots de la Policia Nacional pels volts de les onze del matí, va tancar portes quan tocava i amb les urnes intactes. Aquest matí, algunes famílies s'han apuntat a la consigna que els van fer arribar per diferents grups de WhatsApp de l'escola, i els alumnes han enganxat flors –de veritat o dibuixades– a les portes del centre.

Les flors volien donar, com es deia en la convocatòria, un missatge clar d'agraïment a tots els que van treballar per fer possible que ahir es pogués votar al Diputació. "Gràcies", es llegia en algun dels dibuixos. La iniciativa s'ha repetit en diferents escoles de la ciutat.

"Ho vam rebre tard i ahir era un dia tan intens que no vam tenir temps de dibuixar-les, però hem portat dues flors que teníem a casa", explicava la Rosa, que és mare de dos alumnes bessons del centre, el Roger i el Pol, que precisament avui celebren el seu aniversari. Fan quatre anys. I aquest matí enganxaven orgullosos les seves flors. "Volem donar les gràcies a l'escola, perquè tot ha sigut un èxit", resumia la mare. A molts, la consigna els va arribar pel grup que han batejat com a Festa de la Tardor i per on ahir s'informaven de tot. De si venia la policia, de si el sistema informàtic funcionava, de si calia més gent...

Ahir, de fet, moltes famílies d'aquesta escola es van organitzar a través dels telèfons per fer torns i que els nens estiguessin junts a casa d'alguna de les famílies de l'escola mentre els pares feien pinya per garantir que el referèndum anava endavant. "Vam patir una mica quan vam veure que venia la policia", recorda la Sandra, que avui acompanyava el seu fill de deu anys a l'escola i que vol deixar clar que en cap cas es van posar en risc els nens, com ha llegit en algunes notícies. En aquest centre de l'Eixample s'hi van viure ahir moments especialment emocionants quan, per exemple, la multitud que es concentrava al carrer va començar a corejar "moltes gràcies" a les persones que havien fet nit a l'escola o quan es va comunicar que el grup de gent gran que havia arribat a primera hora del matí no abandonarien l'espai i tothom va cridar "Visca els avis".

Avui, mentre els nens anaven entrant a classe –en aquest centre, ho fan de manera esglaonada, en funció del curs–, la paret començava a omplir-se de flors de diferents estils i colors. Tot i les mostres d'agraïment, però, avui la normalitat comença a tornar a l'escola: a la porta una noia repartia àlbums de cromos als alumnes per intentar que s'enganxin a la col·lecció de torn i es repetien corredisses de famílies que arriben tard. Un dia normal, però amb la porta plena de flors.