Els Mossos aparten dels antiavalots l'inspector Jordi Arasa per la condemna per lesions

El cap del cos diu que encara no ha decidit el seu nou destí i que l'agent preveu recórrer la sentència

L'endemà que sortís la sentència de l'Audiència de Barcelona contra l'inspector dels Mossos d'Esquadra Jordi Arasa per cops de porra en el desallotjament del 15-M de la plaça Catalunya, la policia catalana ha anunciat que l'aparta de l'ordre públic. Fa només tres mesos, quan s'acabava de jutjar el cas pel qual ara se l'ha condemnat a dos anys i quatre mesos de presó per dos delictes de lesions, Arasa va ser ascendit a cap dels antiavalots de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) a Barcelona. Però el cap dels Mossos, el comissari en cap Eduard Sallent, ha explicat que, una vegada es va conèixer la sentència –que també estableix que no podrà fer de policia durant el temps de condemna–, va parlar amb Arasa i li va dir que el canviaria de destí.

Més de dos anys de presó per cops de porra en el desallotjament del 15-M

En una entrevista a Els Matins de TV3, Sallent ha assegurat que encara no ha decidit quin serà el nou destí de l'inspector dels Mossos fora dels antidisturbis, però ha defensat que com a cap del cos li "tocava prendre aquesta decisió". També ha avançat que Arasa preveu recórrer la sentència, que no és ferma –ni tampoc l'ingrés a la presó ni la suspensió com a policia– perquè es pot presentar un recurs al Suprem. El cap dels Mossos ha argumentat que ara calia canviar l'inspector de lloc perquè existeix una sentència que "mereix tot el respecte", al marge del que pugui passar amb el recurs. Segons Sallent, la pena de l'Audiència "és molt severa i el deixa en una situació complicada des del punt de vista processal, amb una última possibilitat de recórrer". "En aquest context enteníem que havia de tenir una destinació nova", ha justificat.

Després que el Sindicat de Comandaments dels Mossos (Sicme) hagi defensat "la innocència" d'Arasa, Sallent ha considerat que "és normal que dins el cos hi hagi molta gent que hi vegi una sentència molt severa i una situació molt perjudicial". "La gestió de l'ordre públic, en un país que ha sigut molt convuls els últims vuit anys, genera mirades que no sempre són coincidents", ha afegit. El sindicat SAP-Fepol s'ha sumat a la posició del Sicme qualificant "d'injusta i desproporcionada" la condemna. Fa un any, Arasa va ser condecorat –llavors com a subinspector i subcap de l'ARRO a Barcelona– per l'actuació al Parlament l'1 d'octubre del 2018. Va rebre el reconeixement en la celebració del Dia de les Esquadres de Barcelona i va fer un discurs en què va al·legar que els agents "fan ús de la força quan no hi ha més remei". "L'ordre públic som la cara lletja i fosca de la policia", va dir.

Condecoració a Arasa per l'actuació dels Mossos al Parlament l'1 d'octubre del 2018

"No decidim qui ascendeix o no"

La condemna d'Arasa també va arribar al terreny polític i va provocar una nova topada entre els socis del Govern, amb crítiques perquè Arasa fos ascendit a cap de l'ARRO a Barcelona poc després d'aquest judici. Sobre això, Sallent ha defensat que s'havia presentat a la promoció d'inspector, que va aprovar el 26 de setembre. "No decidim qui ascendeix o no. És un procés reglat en què ell fa uns exàmens i supera unes proves. Si digués que Arasa no surt perquè està en un procés judicial, estaria cometent un delicte de prevaricació", ha argumentat. Sallent ha recordat que el cas va començar fa nou anys i que es treballa amb la presumpció d'innocència "perquè és habitual que en l'ordre públic es presenti denúncia contra els mossos".

El cap dels Mossos ha considerat que "erosionar la policia amb política no aporta cap valor des d'un punt de vista de govern, ni democràtic ni com a projecte de país, sigui quin sigui". "Aquelles conductes individuals que hagin de ser censurades, han de ser-ho, però demanaria que ens deixin al marge de la batalla política", ha afegit.

Tram final de l'auditoria

En la mateixa entrevista a TV3, preguntat per les intervencions dels antiavalots dels Mossos durant les protestes per la sentència del Suprem contra els líders independentistes, Sallent ha assegurat que l'auditoria que es va anunciar per revisar les actuacions està en el tram final: "Els responsables polítics l'explicaran en breu". Segons el cap del cos, "hi ha un aprenentatge" d'aquells dies que suposarà "introduir canvis en el model i l'estructura de les unitats d'ordre públic"; per tant, en la Brigada Mòbil (Brimo) i l'ARRO. Sallent ha apostat per "perfeccionar la formació, la direcció i el comandament". També ha descartat reincorporar les pilotes de goma.

Buch diu que s'estan investigant 33 actuacions dels Mossos