Política 04/12/2019

Buch diu que s'estan investigant 33 actuacions dels Mossos, 18 més que a finals d'octubre

El conseller d'Interior assegura que no poden evitar l'ús de pilotes de goma per part de la Policia Nacional

Cesc Maideu
3 min
El conseller d'Interior, Miquel Buch, en la compareixença d'aquesta tarda a la comissió d'Interior del Parlament

BarcelonaDesprés de setmanes de disturbis, les protestes al carrer s'han calmat. Ara, però, és el torn de la crítica i l'autocrítica sobre com els Mossos d'Esquadra van gestionar les mobilitzacions posteriors a la sentència del Procés. Una de les últimes mostres d'aquesta anàlisi ha sigut la compareixença del conseller d'Interior, Miquel Buch, aquest dimecres a la tarda a la comissió d'Interior del Parlament. Buch ha destacat que fins ara s'han obert 33 investigacions per actuacions "no ajustades" al reglament dels Mossos en els dies posteriors a la sentència. D'aquesta manera, s'han doblat les intervencions de la policia catalana que estan sota supervisió per mala praxi, ja que a finals d'octubre el Govern va informar que se n'havien detectat 15.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tot s'està duent a terme al voltant d'una auditoria interna", ha explicat el conseller d'Interior, que ha precisat que totes les actuacions fora del reglament seran investigades, però el polèmic ús de pilotes de goma per part de la Policia Nacional no entrarà dins d'aquesta auditoria. Buch ha afirmat que no existeix "cap element legal" que permeti al departament d'Interior prohibir a altres cossos que no siguin els Mossos l'ús d'aquest tipus de projectil.

Per solucionar aquesta mancança, Buch ha apuntat que –en la reunió que va tenir lloc l'endemà de la cinquena nit d'aldarulls amb el ministre d'Interior espanyol en funcions, Fernando Grande-Marlaska– va comunicar "la incomoditat" que generava l'ús d'aquest tipus de pilotes de goma a Catalunya, però el ministre li va respondre que ja no eren a temps de canviar tot el dispositiu policial. En aquest sentit, Buch ha emplaçat al diputat de Catalunya en Comú-Podem, Marc Parés, a suprimir l'ús de les pilotes de goma a tot Espanya ara que "els comuns seran a la Moncloa".

Elogi dels unionistes, crítica de la CUP

La compareixença de Buch ha sigut un exemple més de com és de paradoxal la valoració de l'actuació policial dels Mossos durant les setmanes posteriors a la sentència per part dels grups polítics. Poques vegades els partits unionistes donen suport de forma tan explícita a un conseller independentista. Ciutadans ha mostrat el seu "agraïment" a la policia catalana, els socialistes han lloat l'"alta efectivitat" dels cossos, i els populars, "el bon nivell" de coordinació.

La CUP, per boca de Maria Sirvent, ha fet tot el contrari –això no és novetat tractant-se dels Mossos–. Des d'un bon principi ha carregat contra l'actuació policial i la gestió de Buch assegurant que el conseller no té "cap intenció de depurar" unes actuacions policials "desproporcionades, agressives i violentes" que se sumen a unes detencions "arbitràries i injustes". Davant aquestes acusacions, Buch ha respost que ha fet i farà "autocrítica del dret i del revés".

ERC i JxCat també qüestionen l'operatiu

L'autocrítica de Buch no ha sigut suficient per a Esquerra, ja que els republicans han acusat la conselleria de falta de "transparència" i han criticat algunes tècniques de dispersió com "les pilotes de goma, els cops de porra per sobre la cintura o el carrusel". Junts per Catalunya, formació política del conseller, s'ha mostrat més neutra i s'ha limitat a denunciar un nombre "massa alt" de detinguts.

En la part final de la compareixença, al conseller d'Interior també li han preguntat pel canvi en la direcció política dels Mossos que va tenir lloc a finals de setembre, just abans del segon aniversari de l'1 d'Octubre i la publicació de la sentència del Procés. Buch ha assegurat que Andreu Martínez, cap sortint dels Mossos, va dimitir per "motius personals" i que el nou director, Pere Ferrer, està completament capacitat per al càrrec i l'ha ocupat per mèrits propis. "Mai he exercit cap mena de pressió sobre els Mossos", ha dit el conseller Buch.

stats